Netanjahu potvrdio da će izvršiti invaziju na Rafu izjavivši da postoji datum
(Izvor: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL)

Netanjahu potvrdio da će izvršiti invaziju na Rafu izjavivši da postoji datum

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas potvrdio svoju namjeru da izvrši vojnu invaziju na grad Rafa na jugu pojasa Gaze, izjavivši da "postoji datum".

U današnjoj video poruci, Netanjahu je rekao da je operacija u Rafi od suštinskog značaja za pobjedu Izraela u ratu.

"To će se desiti. Postoji datum", rekao je on, ne saopštavajući više detalja. On je to izjavio dok su izraelski pregovarači bili u Kairu i razgovarali o naporima da se postigne sporazum o prekidu vatre sa Hamasom. Netanjahu je i ranije uporno ponavljao da Izrael mora da pošalje trupe u Rafu koja se smatra za posljednje uporište militanata palestinskog Hamasa, međutim međunarodna zajednica, uključujući i najbližeg saveznika Izraela SAD, protive se najavljenoj operaciji, zato što će oko 1,4 miliona civila koji su se sklonili tamo biti time ozbiljno ugroženo.

Zvanični Izrael je konstantno ponavljao da ima plan za zaštitu civila.

Izrael kupuje 40.000 šatora kako bi se pripremio za evakuaciju Rafe, rekao je izraelski zvaničnik koji je želio da bude anoniman.

Omogućavanje ljudima da se vrate u Kan Junis moglo bi ublažiti pritisak na Rafu, ali mnogi nemaju domove u koje bi se mogli vratiti. Grad je također vjerovatno pun opasnih neeksplodiranih ubojnih naprava koje su ostale nakon borbi.

federalna.ba/Beta-AP

Benjamin Netanyahu
Joe Biden Karim Khan Benjamin Netanyahu
0 20.05.2024 21:53
Antony Blinken Benjamin Netanyahu
0 01.05.2024 16:47
Benjamin Netanyahu Rafah
0 30.04.2024 15:17
Benjamin Netanyahu Izrael MKS Pojas Gaze
0 26.04.2024 22:55