Nešić primio polaznike Visokih studija bezbjednosti i odbrane iz Republike Srbije

Nešić primio polaznike Visokih studija bezbjednosti i odbrane iz Republike Srbije

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić obratio se danas polaznicima Visokih studija bezbjednosti i odbrane iz Republike Srbije, koji borave u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Uz dobrodošlicu u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nešić je predstavio sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini, principe na kojima se temelji sigurnosna politika i ključni prioriteti.

- Ključni ciljevi Ministarstva bezbjednosti su ispunjavanje uslova na putu ka evropskim integracijama, te jačanje regionalnih odnosa i poboljšanje saradnje i povjerenja sa nižim nivoima vlasti. Možemo se pohvaliti da smo mi lokomotiva evropskih integracija, kada je u pitanju ispunjavanje obaveza i usvajanje zakona, što je prepoznato u izvještajima Evropske komisije i drugih međunarodnih partnera - kazao je Nešić. 

Naglasio je da u savremenom svijetu globalne prijetnje ne poznaju granice i da izazovi u okruženju i šire nužno utiču na sigurnost u Bosni i Hercegovini, i obratno.

To obavezuje sve države da preuzmu odgovornost za očuvanje unutrašnje sigurnosti ali i doprinesu ukupnoj sigurnosti u svijetu.

Zbog toga je od posebnog značaja dalje razvijanje dobrosusjedskih odnosa zasnovanih na principima jednakosti i saradnje.

Dodao je da su ključni izazovi za Bosnu i Hercegovinu organizirani kriminal, korupcija, ilegalne migracije, terorizam i nasilni ekstremizam, trgovina ljudima te nelegalna trgovina narkoticima. 

- Ovo su ujedno i prioriteti u radu Ministarstva bezbjednosti i bezbjednosnih agencija i nastojimo zajedno sa partnerskim organizacijama jačati bezbjednost naših građana ali i dati doprinos bezbjednosti u svijetu - kazao je Nešić, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

federalna.ba/Fena

Nenad Nešić
Nenad Nešić Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 20.06.2024 18:06
Nenad Nešić
0 22.05.2024 19:01
Johann Sattler Nenad Nešić
0 13.03.2024 16:57