Nešić pozdravio izjavu predsjednice EK Ursule von der Leyen u vezi s otvaranjem pregovora s BiH
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Nešić pozdravio izjavu predsjednice EK Ursule von der Leyen u vezi s otvaranjem pregovora s BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić pozdravio je izjavu predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule von der Leyen u Evropskom parlamentu, da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Ministar Nešić je istakao veliki doprinos Ministarstva sigurnosti BiH i tima koji vodi ovom istorijskom rezultatu i napretku na putu ka EU, a koji je Von der Leyen ocijenila kao najveći u prethodnih deset godina.

Na listi ostvarenih rezultata, koje su u Evropskoj komisiji ocijenili ključnim za donošenje ovakve pozitivne odluke, najviše je iz resora Ministarstva sigurnosti BiH, među kojima se ističu Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, otpočinjenje pregovora o sporazumu sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), uspostava pune operativne saradnje sa EUROPOL-om…., saopćeno je iz ovog ministarstva.

Ovim se, kako se nadalje navodi, još jednom potvrđuje da je Ministarstvo sigurnosti lokomotiva evropskog puta BiH "i to će nastaviti do krajnjeg cilja i punopravnog članstva u EU".

- Ovaj cilj ostvaren je zahvaljujući saradnji i naporima i svih drugih institucija i nivoa vlasti. To pokazuje da sve možemo postići ukoliko postoji dobra volja, jasan zajednički cilj, međusobno uvažavanje, te poštovanje ustavnih i zakonskih nadležnosti. Benefiti ovog ostvarenja vjerujem da će biti vidljivi vrlo brzo jer činjenica da smo čvrsto na putu ka evropskim integracijama, sa uspostavljenim evropskim standardima i vladavinom prava, biće signal i stranim investitorima koji će ovu zemlju prepoznati kao perspektivnu za ulaganja - kazao je Nešić, navodi se u saopćenju.    

federalna.ba/Fena

Nenad Nešić
Predstavnički dom Zastupnički dom Nenad Nešić
0 16.07.2024 18:56
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica Nenad Nešić Ustav BiH Izborni zakon
0 16.07.2024 08:06
Nenad Nešić Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 20.06.2024 18:06
Nenad Nešić
0 22.05.2024 19:01