Nepromišljena izjava ministrice izazvala buru negodovanja
(Izvor: Ilustracija)

Nepromišljena izjava ministrice izazvala buru negodovanja

Na izjavu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da je u BiH situacija sve bolja i da misli "da su svi, uključujući i nju malo razmaženi" na društvenim mrežama pojavile su se brojne negativne reakcije. 

 

Na negativne komentare odgovorila je i Bisera Turković na svom zvaničnom Twitter profilu. 

- Pojedinci su ponovo dio mojih izjava iz intervjua na Hayatu izvukli iz konteksta i pogrešno reinterpretirali. To postaje redovna praksa, očito sa političkim i populističkim motivima. Moje poruke su apsolutno jasne i govore o tome da se konstantno ističe negativno o BiH.

Često bez argumenata i uprkos ekonomskim pokazateljima. Kampanja protiv podstiče iseljavanje, beznadežnost i slabi one koji se bore za državu. Jasno je da je dug put pred nama, da se mnogi bore za egzistenciju, ali moramo pogledati i put koji smo prešli - navela je ministrica.

 

Uprkos nevještom pokušaju da odbrani svoje izrečene stavove, i dalje ostaje nejasno kako su to njene riječi izvađene iz konteksta. Ministrica Turković smatra da su građani razmaženi jer „imaju toplotu i svjetlo u stanu“, dok ona kada recimo boravi u SAD-u, kako kaže, nerijetko primjećuje beskućnike u šatorima u blizini Bijele kuće.

Pretpostavljamo da je to oličenje „jada i bijede“ naspram kojeg su Bosanci i Hercegovci „pomalo razmaženi“.

Ne treba ministrici Turković pretjerano ni zamjeriti, jer u vrijeme pomalo zaboravljenog višemjesečnog „šatorovanja“ poljoprivrednika ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH 2007. recimo, ona je sjedila u diplomatskoj fotelji u SAD-u.

Ili, navedimo primjer višemjesečnog „kampiranja“ demobilisanih boraca ispred nekadašnje zgrade Vlade FBiH, desetak godina kasnije. Ministrica Turković je i tada bila van granice ove zemlje, preciznije obnašala je dužnost "diplomate visokog ranga koji svoju dužnost obavlja putujući", tako da ne možemo sa sigurnošću potvrditi gdje se tačno nalazila. Sigurno je međutim, da ni tada nije primjetila umorne i promrzle borce kako na travnatim površinama glavnog grada traže svoja prava.

Međutim, izjave ministrice Turković ne iznenađuju. Podsjetimo i na izjavu kada je BiH itekako kaskala za zemljama u regiji (a i šire) za tako željenim vakcinama protiv koronavirusa, kada je ministrica Turković AstraZenecine vakcine prozvala „vakcinama za siromašne“. Spomenimo i primjer kada ju je ugledni istraživački novinar "uhvatio" kako sa osobljem ministarstva i diplomatskim kolima obavlja posljednje pripreme pred ramazanski Bajram. I tada je ministrica optuživala medije da njene izjave (ili kupovinu) gledaju "izvan konteksta".

Ipak, s obzirom da je svoju karijeru gradila uglavnom u diplomatskim foteljama širom svijeta, potpuno je razumljivo da je ministrica Turković nedovoljno upućena u  "razmaženost" bh. građana, te da s pravom ne shvata zbog čega ne smiju kako kaže "biti umorni". Jer kako i sama kaže "jasno je da je dug put pred nama, da se mnogi bore za egzistenciju, ali moramo pogledati i put koji smo prešli". Međutim, stara izreka kaže, a i ne laže: Sit gladnom ne vjeruje.

federalna.ba

Bisera Turković izjava reakcije odgovor
Centralna izborna komisija BiH izbori Vijeće ministara Bosne i Hercegovine reakcije
0 17.05.2022 20:12
Bisera Turković
0 16.05.2022 17:53
Bisera Turković izbori BiH
0 06.05.2022 12:59
Jeppe Kofod Bisera Turković Danska BiH
0 06.05.2022 11:14