Nepravilna upotreba antibiotika prijetnja bezbjednosti pacijenata
(Izvor: Ilustracija)

Nepravilna upotreba antibiotika prijetnja bezbjednosti pacijenata

Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani, zbog čega je antimikrobna otpornost ozbiljna prijetnja bezbjednosti pacijenata u evropskoj regiji, navodi se u studiji koju je uradila Svjetska zdravstvena organizacija. Samo dvije trećine osoba u 14 zemalja evropske regije, koje su učestvovale u nedavnom istraživanju, izjavile su da su svoju posljednju kuru antibiotika dobile uz ljekarski recept.

Istraživanje je sprovedeno u Albaniji, Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, BiH, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Tadžikistanu, Turskoj i Uzbekistanu, saopšteno je iz SZO u BiH.

Jedna od tri osobe je koristila antibiotike preostale od posljednjeg puta kada su im prepisani ili ih je dobila bez recepta u apoteci ili na nekom drugom mjestu, što je tri puta više nego što je to zabilježeno u zemljama EU i Evropskog ekonomskog prostora (EU/EEA). Navedeni preliminarni rezultati dolaze iz novog istraživanja o poznavnju, stavu i odnosu prema pitanju antimikrobne rezistencije, koje je prvi put urađeno u istočnom dijelu regije, uključujući tu područje Kavkaza i centralnu Aziju.

Samo na području EU/EEA, više od 35.000 osoba svake godine umre kao direktna posljedica infekcija koje su postale neizlječive antibioticima.

Regionalni savjetnik za kontrolu antimikrobne rezistencije pri SZO Danilo Lo fo Wong istakao je da kada se antibiotski lijekovi previše koriste ili duži period ili kada nisu potrebni, bakterije postanu otporne na njih. "Bez zajedničkog napora, možemo očekivati u budućnosti da bolesti koje su inače izlječive, kao što su infekcije urinarnog trakta, postanu neizlječive, a doktorski tretmani, kao što su operacije ili hemoterapije, suviše opasne po pacijente da bi se obavile", upozorava Wong.

U saopštenju se navodi da je 50 odsto ispitanika izjavilo da je tokom protekle godine koristilo antibiotike, što je dvostruko više nego što je slučaj u zemlja EU/EEA u istom periodu, dok 61 odsto nije znalo da antibiotici ne djeluju protiv virusa, a više od polovine njih pogrešno vjeruje da su oni efikasni protiv prehlade.

Polovina ispitanika u zemljama EU/EEA vjeruje da antibiotici djeluju protiv virusa, što je netačno. Dvije trećine ispitanika je odgovorilo da vjeruje da nepotrebno korištenje antibiotike čini neefikasnim.

Povodom Svjetske sedmice svjesnosti o antimikrobnoj rezistenciji, regionalni direktor SZO za regiju Evropa, Hans Henri P. Kluge, istakao je ozbiljnost problema, nazvavši antimikrobnu rezistenciju "sporim cunamijem koji se pojavljuje na horizontu".

federalna.ba/Srna

antibiotici nepropisani prekomjerno korištenje opasnost
SZO AMR bakterije smrtnost antibiotici
0 17.05.2024 13:30
lijekovi snabdijevanje prekidi antibiotici Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine
0 11.01.2024 09:46
antibiotici Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Svjetska sedmica svjesnosti o antimikrobnim lijekovima
0 28.11.2023 11:53
zagađenje zraka opasnost zdravlje
0 29.08.2023 08:04