Nema pravne osnove da se u entitetima zabranjuje primjena bh. zakonodavstva

Nema pravne osnove da se u entitetima zabranjuje primjena bh. zakonodavstva

EU podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uključujući njeno trenutno administrativno uređenje. Na toj osnovi je razmotren i prihvaćen zahtjev zemlje za članstvo u EU, saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH, nakon što je od danas službeno u RS-u na snazi neprimjenjivanje izmjena Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Valentin Inzko, a kojim se kažnjava negiranje genocida te veličanje ratnih zločina i zločinaca. Sankcionisan će biti onaj ko ne poštuje izmjene Krivičnog zakona RS-a. 

I službeno - umjesto državnog, RS poštuje entitetski Krivični zakon

Od danas i službeno - Republika Srpska odbacuje izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Umjesto državnog, poštovat će, a sankcionisati onog ko ne poštuje, izmjene Krivičnog zakona RS-a. Tako entitet pokušava biti iznad države...

Ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu bh. zakonodavstva u entitetima, stoji u saopćenju.
 
Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti krajnje su neproduktivni i samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju vitalnih reformi. To usporava napredak zemlje ka članstvu u EU i unazađuje reforme postignute u proteklih 26 godina, podsjećaju u Delegaciju EU-a.
 
Posvećeni smo facilitaciji dijaloga koji će doprinijeti uklanjanju prepreka stvarnom napretku za dobrobit svih građana i zemlje, stoji na kraju.

federalna.ba

negiranje genocida zabrana negiranja genocida Zakon o zabrani negiranja genocida
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Zakon o zabrani negiranja genocida
0 30.09.2022 18:28
Zoran Milanović Srebrenica negiranje genocida
0 14.09.2022 22:12
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari negiranje genocida
0 23.07.2022 11:54
Milorad Dodik negiranje genocida Srebrenica
0 22.07.2022 13:44
Ustavni sud BiH neprimjenjivanje Inzkove odluke negiranje genocida
0 15.07.2022 12:04
Srebrenica genocid negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida
0 14.07.2022 18:20