Nema pravne osnove da se u entitetima zabranjuje primjena bh. zakonodavstva

Nema pravne osnove da se u entitetima zabranjuje primjena bh. zakonodavstva

EU podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uključujući njeno trenutno administrativno uređenje. Na toj osnovi je razmotren i prihvaćen zahtjev zemlje za članstvo u EU, saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH, nakon što je od danas službeno u RS-u na snazi neprimjenjivanje izmjena Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo Valentin Inzko, a kojim se kažnjava negiranje genocida te veličanje ratnih zločina i zločinaca. Sankcionisan će biti onaj ko ne poštuje izmjene Krivičnog zakona RS-a. 

I službeno - umjesto državnog, RS poštuje entitetski Krivični zakon

Od danas i službeno - Republika Srpska odbacuje izmjene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Umjesto državnog, poštovat će, a sankcionisati onog ko ne poštuje, izmjene Krivičnog zakona RS-a. Tako entitet pokušava biti iznad države...

Ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu bh. zakonodavstva u entitetima, stoji u saopćenju.
 
Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti krajnje su neproduktivni i samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju vitalnih reformi. To usporava napredak zemlje ka članstvu u EU i unazađuje reforme postignute u proteklih 26 godina, podsjećaju u Delegaciju EU-a.
 
Posvećeni smo facilitaciji dijaloga koji će doprinijeti uklanjanju prepreka stvarnom napretku za dobrobit svih građana i zemlje, stoji na kraju.

federalna.ba

negiranje genocida zabrana negiranja genocida Zakon o zabrani negiranja genocida
genocid negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida Krivični zakon BiH
0 13.10.2021 19:55
Vojin Pavlović negiranje genocida Srebrenica
0 27.09.2021 18:20
Memorijalni centar Srebrenica negiranje genocida
0 27.09.2021 15:57
Alma Čolo Plenum Zakon o zabrani negiranja genocida
0 06.09.2021 21:30
Milorad Dodik IGK negiranje genocida
0 31.08.2021 08:12
Milorad Dodik negiranje genocida
0 21.08.2021 17:32