Nema političke pozadine u naletu automobila na pješake u Berlinu
(Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Nema političke pozadine u naletu automobila na pješake u Berlinu

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da nije utvrđena politička pozadina iza incidenta u koji je umiješana osoba koja je jučer u Berlinu, njemačkoj prijestolnici, zabila među pješake u centru grada.

Faeser je danas s načelnicom berlinske policije Barbarom Slowik posjetila mjesto događaja. Izražavajući u ime njemačke vlade saučešće rodbini preminule osobe i poželjevši povrijeđenima oporavak, Faeser je kazala da je duboko potresena ovim strašnim događajem.

"Moramo rasvijetliti pozadinu incidenta. Barem do sada, čini se da incident nema političku pozadinu", kazala je Faeser.

Ministrica unutrašnjih poslova savezne pokrajine Berlina Iris Spranger izjavila je da istragu o incidentu provodi Ured za ubistva te navela da je 29-godišnja osoba armenskog porijekla, koja je upravljala vozilom, u pritvoru i da će danas biti izveden pred sudiju.

Spranger je rekla da je, prema posljednjim informacijama, vozač u prošlosti imao određenih psihičkih problema, ali da se u okviru istrage trebaju razjasniti konkretni detalji.

Dodala je da je ova osoba dobila njemačko državljanstvo 2015. godine, napominjući da osumnjičeni ima krivični dosije u policiji i da je protiv njega u prošlosti vođena istraga za krivična djela kao što su tjelesna povreda, neovlašteni posjed i vrijeđanje.

U Berlinu se u srijedu 20-godišnji Gor H. vozilom zabio među pješake na mjestu gdje se spajaju ulice Kurfustendamm i Ranke, neke od najprometnijih ulica u gradu te je tom prilikom poginula jedna osoba, a mnoge su povrijeđene, uključujući i učenike.

federalna.ba/AA

Berlin
LGBTIQ LGBT Berlin parada ponosa Njemačka
0 23.07.2022 20:47
Berlin pljačka
0 29.06.2022 13:22
Gordan Grlić Radman Izborni zakon Berlin
0 14.05.2022 21:37