Nelson: Moramo biti brži od Kineza kada je u pitanju slijetanje na Mjesec
(Izvor: Arhiv)

Nelson: Moramo biti brži od Kineza kada je u pitanju slijetanje na Mjesec

SAD namjeravaju da iskrcaju svoje astronaute na Mjesec prije Kine, navodi Bill Nelson, šef američke Nacionalne agencije za vazduhoplovstvo i svemir (NASA). Na saslušanju u Odboru za raspodjelu sredstava Predstavničkog doma Američkog kongresa, Nelson je objasnio da se to mora učiniti zbog straha od militarizacije svemira u sklopu rivalstva SAD i Kine.

Nelson ističe da američki lunarni program "Artemis", koji uključuje slijetanje astronauta na južni pol Zemljinog satelita, ima za cilj da doprinese shvatanju kako čovjek može opstati u ovom nepovoljnom okruženju, da bi to pomoglo u kasnijim misijama na Mars.

Nelson priznaje da je Kina postigla izvanredne uspjehe, posebno u posljednjih deset godina, ističiući da se o njima "veoma malo zna". "Vjerujemo da je na mnogo načina njihov takozvani miroljubivi svemirski program zapravo vojne prirode", naveo je Nelson, a prenijele agencije.

Prema njegovim riječima, Kina otvoreno objavljuje planove za iskrcavanje astronauta na Mjesec do 2030. godine. "Povjeren nam je zadatak da budemo prvi tamo i preduzimamo istraživačke napore u miroljubive svrhe", navodi Nelson.

On tvrdi da postoji strah da će Kina prva stići tamo i reći: "Ova teritorija je sada naša, sklonite se". To, prema Nelsonu, "nije miroljubivo korištenje svemira".

Da bi potkrijepio svoje hipotetičke tvrdnje, Nelson je pomenuo postupke Kine u situaciji oko grupe ostrva Nanša u Južnom kineskom moru. 

federalna.ba/Srna

SAD Kina Mjesec