videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Danima prije odlaska u ruske krajeve Dodik se otvoreno zalagao za EU

Od ruskih Igara budućnosti do političkih igrica Dodika sa evropskom sudbinom BiH. Dok je saradnja RS-a s Rusijom u jeku, utihnuo je evropski entuzijazam. Uloge lako mijenja, pa od središnje figure predvonika integracija lako prijeđe na ruski teren. Ipak, na svoje antievropske poteze ostaje slijep. Ne upućuje zamjerke ni na adresu Dragana Čovića, ali krivicu neumoljivo prebacuje u dvorište Trojke. Stare prijetnje ponovno je izvadio iz ladice. Politika uslovljavanja na snazi, a prozvani šute.

Od Minska do Kazanja. Političke putešestvije Milorada Dodika u susret Briselu. A u okružju ruskog ozračja stari antievropski stavovi dobili su novu snagu. Sastanak državnih lidera zarad ispunjenja evropske zadaće na čekanju. Za to vrijeme, Dodik na političkoj turneji korača ruskim putevima u društvu Vladimira Putina. Sve bliže antievropskim vrijednostima, ali ulogu krivca ne preuzima. U poznatom maniru, traži je na tuđem terenu. Preciznije - u redovima Trojke.

„Jeste li vi napisali ovo, jeste li vi napisali ovo - jesmo. Jeste? Ja bih samo jednu rečenicu dodao, ali i ne mora, ja se slažem s ovim. Je li se slažete vi sa vašim papirom i stavom? Oni kažu ne slažemo. I sad treba i dalje razgovarati - kako?“.

Odgovor se krije u intenziviranju razgovora za stolom sa državnim partnerima, a ne sa antievropskim zvaničnicima. Navikao voditi politiku uslovljavanja, Dodik drugačije ne zna ili ne želi?

„Jeste vi privrženi evropskom putu? Jeste? Pa, ponudi nešto, daj nešto“.

Traži, uslovljava, prijeti. U takvoj atmosferi, ni spuštena ljestvica evropskih zvaničnika nije presudna. Dodiku sa druge strane stola sjede lideri Trojke. Često pod pritiskom međunarodnih zvaničnika i na udaru kritika opozicije. Nekada opravdano, nekada, pak, ne. Iako sporo, istina je, korača se ka vratima EU-a, rezultati se bilježe. Na listi usvojenih refromskih zakona upisano 6 plus Frontex. No, paket 1+3 čeka na još dvije recke. Hoće li vodeća tačka sporenja - zakon o sudovima, presuditi evropskoj budućnosti BiH? Stari uslov i dalje na stolu.

„Sjedište apelacionog odjeljenja u Banjoj Luci, nemate nadležnost po zakonima RS-a, možete samo odlučivati po zakonima koje donosi Parlamentarna skupština BiH. Izvolite, taj zakon ćemo prihvatiti. Nema to, nećete dobiti ništa“.

Kočničar očit. Zahtjevi odavno poznati, sada potvrđeni. Rokovi se bliže kraju, a dva zakona, za sada, računica bez rješenja. Nekoliko dana prije odlaska u ruske krajeve, Dodik se otvoreno zalagao za evropski prefiks. Na klackalici između evropskog i ruskog, šta, zapravo, lider RS-a vrednuje? Sjedište apelacionog odjeljenja u Banjaluci entitetskim vladarima omogućilo bi prevlast nad sudbinom sudskih procesa. Na vagi - lični interesi nerijetko prevagnu. A, podsjetimo, i Dodik je pred sudom.

federalna.ba

Vladimir Putin Milorad Dodik