videoprilog Alema Dedića (Federacija danas)

Neizdavanje fiskalnih računa najčešće u ugostiteljskim objektima, kazne ogromne

Neizdavanje računa za kupljenu robu u Bosni i Hercegovini je svakodnevnica, a ova pojava se najčešće odnosi na ugostiteljske objekte. Iako je zakonom predviđeno da građani trebaju dobiti fiskalni račun nakon kupovine, podaci Uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona govore drugačije.

Od početka januara pa do kraja augusta ove godine u Unsko-sanskom kantonu je izdano više od 150 prekršajnih naloga.

"Utvrđeno je da 72 subjekta nisu evidentirala promet putem fiskalnog uređaja, odnosno, čak 44 posto kontrolisanih subjekata nije bilo uredno", ističe Dženita Duraković, glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove USK-a.

A kako im ono što su zaradili ne bi palo u vodu, poduzetnici moraju paziti da na kraju mjeseca nemaju viška u svojim kasama jer kazne su ogromne.

"Od 2.500 do 20.000 KM za pravno lice, od 1.000 do 3.000 maraka za odgovorno lice u pravnom licu, dok je kazna za fizičko lice od 3.000 do 10.000 KM", pojašnjava Duraković.

Vlasnici ugostiteljskih objekata, oni savjesni, kažu da zakon treba da vrijedi za sve.

"Imamo dosta radnika koje moramo da platimo, kako bismo ih drugačije platili da ne izdajemo račune, svi su prijavljeni. Svaki poslodavac bi trebao da izdaje račune", kazala je Elvisa Bajčetić, vlasnica jednog ugostiteljskog objekta.

Pitali smo građane traže li oni račun:

"Moram tražiti, ako neko lovi u mutnom nemojte mu dozvoliti. Zato je ovako, rade sve kako hoće, a mi šutimo."

"Trebaju više da kontrolišu, ali to se daje ovako od ruke."

"Najviše račune plaćaju oni imaju male i minimalne penzije i oni su najodgovorniji građani. Oni koji bi trebali, to se podrazumijeva. Očito nam trebaju inspekcije, jači nadzor, veća odgovornost."

"Nije da se ne izdaju, izdaju se, ali desi se da nekad promaši konobar."

Osim podataka iz Kantonalne inspekcije, Porezna uprava Federacije je u Unsko-sanskom kantonu zbog nezakonitosti zapečatila 19 objekata i izdala 76 prekršajnih naloga sa kaznama u iznosu od 200.000 maraka.

federalna.ba

ugostiteljski objekti fiskalni računi kazne