videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Nedovoljan broj zdravstvenih radnika u ZDK-u

U Zeničko-dobojskom kantonu epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna, iako je u posljednjem valu spriječen eksponencijalni rast. Najveći problem predstavljaju popunjeni bolnički kapaciteti s pacijentima s teškom kliničkom slikom, ali i nedovoljan broj zdravstvenog kadra.  

Trenutno je u ZDK-u aktivno oko 1.880 slučajeva na koronavirus. Svi bolnički kapaciteti su popunjeni, a problem i dalje predstavlja nedostatak zdravstvenih radnika. Od početka pandemije otvoren je konkurs za prijem ansteziologa, a nadležni na sve načine pokušavaju motivisati mlade ljekare za ovu specijalizaciju.

- Kroz izmjene pravilnika u startu smo dali anesteziolozima veću plaću za 20% da bismo privukli ljude da se opredjeljuju za tu specijalitaciju. Pokušavamo na sve načine da riješimo taj nedostatak, ali to ne ide baš tako lako. Sve je manje doktora na tržištu – upozorava prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Trenutno je u Kantonalnoj bolnici u Zenici smješteno 138 covid pacijenata, od kojih je 15 na intenzivnoj njezi. Podsjećamo, na  početku pandemije u ovoj ustanovi je bilo osam respiratora, a danas ima 22. Također, respiratori koje je nabavila Federacija BiH su u funkciji, za ono za šta su namijenjeni.  

- Potpuno su zakoniti stavljeni u upotrebu u mjeri u kojoj to može biti. Imamo dovoljno vrlo kvalitenih respiratora za intenzivnu njegu koji mogu obezbjediti svaku vrstu respiratornu podrške,  a ove respiratore smo rasporedili  na covid odjelima tamo gdje treba dovoljna količina kiseonika da se obezbjedi i oni su za to tehnički opremljeni – objašnjava dr. Skomorac.

U ZDK-u sve je spremno za masovnu imunizaciju. Isključena je svaka mogućnost da Kanton nabavlja vakcine.

- Mogućnosti nema, tu se prave dualizmi i jedna loša situacija gdje neki ljudi ne znam iz kojih razloga obećavaju da će nabavit nešto, onda svi u zadnjem momentu odustaju kada udare na prvu prepreku, koju smo mi u ZDK-u odmah poslije 10 minuta razgovora spoznali. Problem nabake vakcine je problem državnog nivoa – poručio je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK-a (NES).

Podsjećamo da je u prošlom mjesecu izvršena imunizacija zdravstvenih radnika sa oko 3.000 vakcina AstraZeneca i Pfizer, te da je ove sedmice distribuisano novih 2.560 vakcina AstraZeneca iz Covax programa.

federalna.ba

ZDK koronavirus
SAD koronavirus vakcina vakcine vakcinacija imunizacija
0 18.04.2021 22:14
Turska Covid19 koronavirus
0 18.04.2021 21:25
online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
0 18.04.2021 19:26
Roditeljska kuća koronavirus pandemija
0 18.04.2021 18:44