videoprilog Elme Agić (Federacija danas)

Nedostatak vakcina u Ilijašu, Vogošći i Hadžićima, građani nezadovoljni

Jutros je počela vakcinacija bez najave na punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Hadžići i Ilijaš. Za Dom zdravlja Vogošća osigurano je 50 doza vakcina. Međutim, one su jutros potrošene. Ostali građani koji su došli na vakcinaciju bili su primorani vratiti kući. Pokazali su svoje nezadovoljstvo.

Građanima koji su došli da se vakcinišu preostalo je jedino da budu strpljivi. Morali su čekati dok ne stignu nove doze da bi vakcinacija bila nastavljena.

Iz Doma zdravlja Vogošća upozoravaju da nemaju dovoljno vakcina za kontinuitet u imunizaciji. O tome su još prošle sedmice obavijestili i kantonalnu higijensko-epidemiološku službu. Odgovor nisu dobili. Ipak, kada je prvi kontingent upotrijebljen, a preostali građani ostavljeni na čekanju, najavljen je dolazak novog kontingenta u ovu zdravstvenu ustanovu.

Mi smo od osam počeli. Već do deset smo potrošili tih nekih 50 Sinopharmvakcina koje smo dobili u prvom kontingentu. Dobili smo informaciju da ima puno tih vakcina i tražili smo odmah, u petak smo poslali dopis 400 vakcina da nam se isporuči jutros, kažem zastoj je kod njih. Dok se registruju te vakcine, one će doći u toku dana", rekao je Almir Pašagić, direktor Doma zdravlja Vogošća.

Od danas građani imaju priliku vakcinisati se i Sinopharm vakcinom. Kanton Sarajevo raspolaže sa više od 17 hiljada doza ovog proizvođača. Iz Doma zdravlja Vogošća naglašavaju da se bez najave može vakcinisati isključivo Sinopharmom, dok se za primanje Astra Zenece na ovom punktu  mora prethodno najaviti. Vakcina ima dovoljno, tvrdi koordirantor za vakcinaciju Kantona Sarajevo.

"Bitno je naglasiti da na punktovima može se primiti i Astra Zeneca i Sinopharm isto kao i u Zetri. Zetra se neće zatvarati iz razloga što ima dosta revakcinacija tako da će Zetra u narednom periodu da radi plus ovi svi punktovi koji su pri lokalnim zajednicama", istakao je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju KS.

Iako je odziv građana za vakcinaciju dosta veći u odnosu na prethodni period, zabrinjavajuća je činjenica da je vakcinisano tek deset posto stanovništva. Olakšavajuća okolnost je da su sada građanima dostupni novi punktovi i u drugim općinama. Nadležni apeluju da revakcinacija treba biti izvršena na istom mjestu gdje je primljena i prva doza. Tako će olakšati i imunizaciju i izdavanje potvrde o vakcinaciji.

Vranić: Vakcina ima dovoljno

A nakon nezadovoljstva građana zbog nedostatka vakcina u tri sarajevske općine u kojima su jutros otvoreni vakcinalni punktovi, kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić otišao je na lice mjesta da se i sam uvjeri kako teče proces vakcinacije. 

U domove zdravlja Vogošća i Hadžići, nedugo nakon nestanka vakcina, stigle su nove doze. Domu zdravlja Ilijaš biće isporučene sutra. 

Ministar tvrdi da vakcina ima dovoljno.

federalna.ba

Ilijaš Vogošća Hadžići vakcinacija
Patriotska liga BiH Vogošća
0 16.06.2022 17:09
WHO majmunske boginje vakcinacija
0 27.05.2022 15:01
SAD vakcinacija majmunske boginje
0 24.05.2022 08:16
životinje hapšenje muškarac Hadžići
0 22.05.2022 12:27
Izrael majmunske boginje vakcinacija
0 22.05.2022 10:17