videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Dnevnik 2)

„Neće biti smak svijeta“ na otvaranju 21. festivala bosanskohercegovačke drame

Ceremonijom otvaranja na platou Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici počeo je Festival bosanskohercegovačke drame. Takmičarski program otvoren je predstavom „Neće biti smak svijeta“, koprodukcijskim projektom Makedonskog narodnog teatra i Peripetija produkcije iz Skoplja te sarajevskog SARTR-a.

Do 11. juna, kada će Opera Narodnog pozorišta Sarajevo na sceni BNP-a u čast pobjednika izvesti operu „Telefon“, u takmičarskom programu 21. festivala bosanskohercegovačke drame publici će se predstaviti pozorišta iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i naše zemlje.

Kako je istakao Miroljub Mijatović, direktor BNP-a Zenica i direktor XXI festivala bh. drame, od 7 tekstova koji će se moći vidjeti, 6 dramskih tekstova su praizvedbe: „Jako je puno dokaza da dramsko pismo, dramski pisci i bosanskohercegovačka drama i dalje živi“.

„Od naših autora napisane drame pa se prvi put postavljaju - to nema ni jedan festival u bivšoj Jugoslaviji, pogotovo danas“, kaže dramski pisac Nijaz Alispahić.

Pozorišna umjetnost, kao ni druge, nema snagu da iz temelja mijenja svijet, ali može da ga popravlja. Domaći, najčešće i angažirani dramski tekst zato jeste  motiv pozorištima da ga, uvrštavanjem u svoj repertoar, njeguju.

„Festival bh. drame je nešto što čuva bh. dramski tekst i nešto što na neki način, neću reći tjera, ali negdje da, možda i to, tjera pozorišta da, ipak, obraćaju pažnju i na mlade dramske autore i na one starije generacije“, navodi Adnan Lugonić, autor teksta „Neće biti smak svijeta“.

U treću deceniju postojanja Festival bh. drame ulazi i sa raznolikim pratećim sadržajima, promocijama knjiga, izložbama, razgovorima sa autorima i glumcima. Studenti Filozofskog fakulteta već su imali priliku slušati o festivalima i kako gledati pozorišnu predstavu, a protekle večeri u programu „Riječ ima dramatičar“ upriličen je razgovor sa dramskim piscem Nijazom Alispahićem.

federalna.ba

Festival bosanskohercegovačke drame zenicatrans BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica
Fuad Kasumović zenicatrans suđenje
0 07.07.2022 11:07
kultura pozorište Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica 2022
0 11.06.2022 21:02
Festival bosanskohercegovačke drame Zenica
0 04.06.2022 17:53
Festival bh. drame Zenica BNP Zenica
0 02.06.2022 18:11
Roman Sikora BNP Zenica
0 31.05.2022 18:00