videoprilog Anela Kajtezovića (Federacija danas)

Ne stišavaju se reakcije nakon ubistva migranta u središtu Bihaća

U Bihaću je održan sastanak Operativne grupe za koordinaciju i upravljanje migrantskom krizom. Iako ovo tijelo nije zasjedalo nekoliko mjeseci jer je situacija bila mirna, najnovija dešavanja i obračuni migranata vatrenim oružjem u kojima je i jedna osoba smrtno stradala izazvala je reakciju vlasti Unsko-sanskog kantona.

Zaključak Operativne grupe je da traži zatvaranje centara Miral u Velikoj Kladuši i Borići u Bihaću, prebacivanje migranata koji borave u gradu u centar Lipa u kojem je samo jedna petina kapaciteta popunjena. Na sastanku je i rekonstruiran događaj od petka, odnosno pucnjava sa smrtnim ishodom.

Pretpostavka je da su migranti vatreno oružje nabavili ilegalnom trgovinom ili ukrali prilikom provale u kuće, kaže ministar unutrašnjih poslova USK-a Nermin Kljajić. Nakon pucnjave, ubistva i teškog ranjavanja, pobjegli su u Sarajevo gdje su i uhapšeni.

„Jedan taksist ih je dovezao do Donjeg Vakufa, gdje ih je preuzeo drugi i odvezao u Sarajevo. Saradnjom tih taksista došlo se do počinitelja djela“, kaže Kljajić.

U Bihaću su se u manje od mjesec dogodile tri pucnjave između migranata u kojima je jedna osoba ubijena, jedna teško i tri lakše ranjene. S uhapšenim migrantima pronađeno je i oružje za koje se tek mora utvrditi da li je korišteno u svim obračunima. Neslužbeno, kalibar je isti. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je ogorčen:

„Ne želim da raspravljam šta je čija nadležnost. Ne želim da raspravljam o međusobnim optuživanjima policijskih agencija. Ne želim da raspravljam da li je trebalo izvršiti deportaciju nekih ljudi, kad dobro znamo iz protekle četiri godine da je nemoguće izvršiti deportaciju.“

Ovakav stav gradonačelnika Fazlića na sastanku Operativne grupe je oštro kritikovan. Smatraju da je u cijelom obraćanju, čiji je ovo samo dio, prozvao policiju i one koji su jedini radili na ublažavanju migrantske krize.

„I najveća izloženost i najveći angažman bio je od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i naše policije. Krajnje je nekorektno od gradonačelnika upirati prstom u policiju Unsko-sanskog kantona“, rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK-a (NES).

Iz Fazlićevog kabineta tvrde da su samo tražili da se poduzmu mjere da bi se građani osjećali sigurnima, te da se uspostavi komunikacija između policijskih agencija, koja je u ovom slučaju očito izostala.

„Danas su spomenuti i Borići, ne znam kome oni smetaju i ne znam da li smo ikakav smislen zaključak na današnjoj Operativnoj grupi dali u smislu poboljšanja sigurnosti građana, koja je očigledno narušena“, kaže Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Ono oko čega se saglasni svi učesnici sastanka je da je policija uradila dobar posao i u rekordnom roku uhapsila osumnjičene za posljednji događaj u Bihaću. Ono oko čega se ne slažu, a toga je mnogo više, je način djelovanja u ovakvim situacijama. Na gradskom i kantonalnom nivou je različita vlast, izborna je godina, a tenzije i politička prepucavanja ne mogu se ostaviti po strani ni u ovakvim situacijama.

federalna.ba

USK reakcije ubistvo migranta
USK biciklistički maraton Bihać-Srebrenica
0 07.07.2022 13:48
pelet USK poskupljenje poskupljenja ogrjev
0 19.06.2022 21:30