videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Ne smatra se odgovornim, najavljuje deblokadu, radi mimo procedura

Nazire li se kraj opstrukcijama u imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije, nakon što je Christian Schmidt pokazao da je ozbiljan i da želi nešto konkretno uraditi za ovu zemlju, pa i ponovo koristiti Bonske ovlasti? Prvoprozvani za blokadu Federacije, Marinko Čavara krivicu ne preuzima, argumente ne navodi, blokadu podvodi pod pitanje političkih odnosa. U pismu koje je uputio visokom predstavniku, obavještava da će imenovati nedostajuće četiri sudije. Novo pismo pisali i potpredsjednici Federacije. Upozoravaju da Čavara samoinicijativno, mimo procedura, poziva kandidate na intervju.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine godinama u krnjem sastavu. Od potrebnih devet sudija - četiri na čekanju. A, bez njih nema kvoruma u Vijeću za zaštitu vitalnih interesa. Ne izvršavaju se ustavne obaveze, na sceni je blokada. Na listi odgovornih na prvom mjestu predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Krivca detektovao i prvi prozvao visoki predstavnik Christian Schmidt, a zatim i uputio jasan zahtjev da se hitno završi imenovanje sudija. Čavara zahtjev dočekao spreman - prvo pravdanje, a onda, ipak, pristanak.

Čavara odgovorio Schmidtu, ipak će imenovati sudije

Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu i u potpunosti odbacio njegovu tvrdnju da je zajedno sa potpredsjednicima ovog entiteta napravio propust i da nisu imenovali sudije u skladu s Ustavom Federacije. Čavara dodaje da u F...

Čavara je u pismu porekao odgovornost, no osim već poznatih opravdanja - nije ponudio konkretan odgovor. Krivim se ne smatra, ali dokaze ne predočava. Prstom upire u druge, kao krivca za blokadu u imenovanja sudaca navodi nepostojanje parlametarne većine. Podsjeća i na druge neriješene probleme i navodi kao primjere neimenovanje Upravnog odbora Federalne televizije, direktora Federalne uprave policije, te namjensku industriju i neprovođenje presude Ustavnog suda u predmetu Ljubić.

“Vjerujem kako ćete pokrenuti i druga pitanja od kojih sam naveo samo neke, kao i pitanja koja u velikoj mjeri opterećuju i hrvatski narod u BiH, a čija se prava i identitet nastoje marginalizirati, te da će Vaš pristup biti balansiran, pravičan, korektan i konkretan”, navodi Čavara (HDZ BiH).

Od optuženog do žrtve put je kratak. Ono što se našlo između, predsjednik Federacije ni u jednoj rečenici ne spominje. Zašto nije izvršio svoju dužnost, pravda matematikom u Parlamentu i nepostojanjem političkog dogovora. No, kada visoki predstavnik upozori, zadatku pristupa odmah. Oglasio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sa očekivanjem da će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona da bi bila provedena presuda Ljubić i da se, kako je rekao, na izbore ide relaksirano od pritiska.

Pismo stiže i od potpredsjednika Federacije Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića. Upozoravaju da Čavara samonicijativno poziva kandidate na intervju te postupa suprotno zakonu i Ustavu.

Dunović i Mahmutbegović: Čavara je kršio Ustav, zvao je kandidate na razgovor

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović i Melika Mahmutbegović uputili su zajednički dopis visokom predstavniku. U dopisu navode da je, prema provjerenim informacijama, predsjednik Federacije Marinko Čavara samoinicijativno pozivao na razgovor, mimo svih procedura, kandidate za...

Između OHR-a i vrha Federacije BiH za sada samo pisma. Na papiru optužbe, pravdanja, želje i upozorenja, bez konkretnih poteza. U praksi nepostojanje konsenzusa izgleda ovako. Ako dvije trećine delegata nekog od klubova naroda u Domu naroda Federacije ocijene da neki prijedlog zakona ugrožava vitalni nacionalni interes, upućuje se zakon Ustavnom sudu Federacije. Klub Hrvata može svaki zakon ili odluku, uključujući i imenovanje novog predsjednika ili potpredsjednika Federacije, proglasiti štetnim po vitalni nacionalni interes Hrvata. Jedan od primjera je kad se Klub Hrvata pozvao na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kod pokušaja izmjene zakona kojim bi se uveli veći porezi sportskim kladionicama u tom entitetu, od kojih je većina u vlasništvu Hrvata. Zemlje Kvinte obećale su podršku visokom predstavniku u rješavaju postojeće krize u BiH.

Oštra reakcija stigla je iz američke ambasade.

Ambasada SAD-a o Čavari: Ton pisma visokom predstavniku je arogantan

Izjava predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare od 10. augusta u vezi sa njegovim propustom da imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH, ne samo da predstavlja njegovu ličnu neodgovornost, nego ukazuje na dublji problem - da su politički lideri ove zemlje odbacili obaveze koje imaju prema građa...

Toksična politička kultura je opasna i ako se ne promijeni, Bosna i Hercegovina neće biti dovoljno stabilna da građani uživaju prosperitet koji zaslužuju. Jasno ukazuju na propuste i neodgovornost, te nerad i nečinjenje da se ublaže tenzije i postigne kompromis.

federalna.ba

Marinko Čavara Milan Dunović Melika Mahmutbegović Christian Schmidt Ustavni sud FBiH
Christian Schmidt Vlada Republike Hrvatske
0 27.09.2022 19:58
Christian Schmidt Centralna banka Bosne i Hercegovine
0 27.09.2022 17:40
Christian Schmidt Vlada Hrvatske Željko Komšić
0 27.09.2022 13:27
Christian Schmidt ljetna škola diplomatije
0 26.09.2022 13:54
Andrej Plenković Christian Schmidt Bonske ovlasti OHR
0 24.09.2022 12:26