(Izvor: federalna.ba/Dario Mehmedović)

Neshvatljivo je da reprezentacija BiH ne može igrati u B. Luci ili Mostaru

Proslavljeni trenerski stručnjak i aktuelni selektor nogometne reprezentacije Maroka Vahid Halilhodžić, po završetku Afričkog kupa nacija, nakratko je boravio u našim krajevima i dao ekskluzivni intervju za Federalnu televiziju. Selekcija koju Halilhodžić predvodi oprostila se od Afričkog kupa u četvtfinalu, nakon što ih je savladao Egipat.

"Razočarani smo. Imali smo volju, želju, pripremali smo se da idemo do kraja. Egipat nas je eliminisao zahvaljujući Salahu koji je jedan od najboljih nogometaša svijeta. Sad se okrećemo kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Imamo u martu baražnu utakmicu sa Kongom i očekujem da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo a moja je velika želja da i četvrtu ekipu odvedem na Svjetsko prvenstvo."

Bez obzira na činjenicu što je u 25 utakmica pod njegovom komandom Maroko doživio samo dva poraza, javnost u ovoj zemlji je sa skepsom primila odluku da na prvenstvo u Kamerunu ne vodi glavnu zvijezdu Hakima Ziyecha. Svoj potez popularni Vaha objašnjava ovako: "Reprezentacija je iznad svakog igrača. Ako ne poštuješ kodeks ponašanja, ako ne prihvataš da igraš utakmicu, ako glumiš neke povrede, nećeš da radiš...to je za mene ispod časti jer je ta selekcija nacionalni ponos."

Za reprezentaciju BiH kaže da, nažalost, nema dovoljno emocijalnog naboja. Ne može, kaže, prihvatiti da reprezentacija BiH ne može igrati u Banjaluci ili Mostaru.

"Džeka će biti. Bio je Vaha, Duško. bio je Musemić, Bukal, biće još Džeka, možda i boljih. Talenta će ovdje uvijek biti. Problem je ujediniti sve ove oko reprezentacije. Napraviti dobro okruženje iz kojeg će se onda praviti dobri rezultati."

Izuzetno ponosan je bio na svoj Velež koji je prošle godine, nakon 33 godine, ponovo uspješno igrao evropske utakmice. Krajem juna, mostarski klub slavi 100 godina postojanja.

"Opstati 100 godina, cijeli jedan vijek služiti društvu, ujediniti sve narode da se raduju uspjesima kluba, pripadati tom klubu...to je jedna velika čast i privilegija. Vjerujem da sam svojim nastupima dao određeni doprinos uspjesima kluba. To je dio mene. To je dio moje prošlosti i budućnosti. Od one nedjelje kada sam po blatnjavom terenu debitovao pa sve do danas, ta ideja, odanost i privrženost klubu nikada me nije napustila", kazao je Halilhodžić u intervjuu za FTV-ov magazin Sport.

federalna.ba/Dario Mehmedović

Vahid Halilhodžić Dario Mehmedović
Meho Kodro Vahid Halilhodžić Vlatko Glavaš Samir Lerić selektor izbornik
0 22.09.2023 19:25
'Rođeni' AIPS Dario Mehmedović
0 27.03.2023 16:22
OFFSide filmski festival 'Rođeni' Dario Mehmedović
0 13.12.2022 07:14
Vahid Halilhodžić
0 10.08.2022 20:48