Milanović: Visoki predstavnik "odigrao podzemne, štakorske igrice“
(Izvor: Arhiva)

Milanović: Visoki predstavnik "odigrao podzemne, štakorske igrice“

Nakon sudjelovanja na konferenciji posvećenoj održivom razvoju predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je rezultate izbora održanih u nedjelju u Bosni i Hercegovini, odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta te se osvrnuo i na kritike upućene od hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova.

U komentaru na rezultate izbora u BiH, hrvatski predsjednik Milanović je izjavio kako više teško može "Hrvatima objašnjavati da je Sarajevo njihov grad kada su od tamo izbačeni“.

"Ovo je fijasko i sramota za Hrvatsku. Ovo je spomenik hrvatske pasivnosti, traljavosti i kukavičluka“, poručio je Milanović.

Ocijenio je kako HDZ BiH nije loše prošao na izborima, posebno na kantonalnim razinama, te dodao kako HDZ nije hrvatski narod.

Ponovio je svoju ocjenu da je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva nastavak marginalizacije Hrvata u BiH te zanemarivanje i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH iz predmeta Ljubić „koja je trn u oku unitaristima, jer kada bi se ta odluka implementirala, onda bi se ovakve vrste izbora proglasile nelegalnima“.

Podsjetio je kako je prvi s hrvatske političke scene prozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da primjeni svoje ovlasti .

"Ako Plenković želi biti zaslužan za mramornu ploču na lijesu Hrvata, neka on bude taj klesar“, kazao je Milanović ironično se osvrnuvši na odluku koju je Schmidt donio na izborni dan.

"Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić zato što bi to značilo da treba maknuti Komšića“, izjavio je.

Poručio je kako je visoki predstavnik "odigrao podzemne, štakorske igrice“ te kako je izborni sustav u BiH bez reprezentativnosti, gdje svatko može birati svakoga i onda nastrada najmanji.

"Hrvatima je smrtna kazna, u političkom smislu, komutirana u doživotnu robiju i to mi moramo slaviti. Ali, ovo je katastrofa za hrvatsku vanjsku politiku, ovo je kvislinško ponašanje“, rekao je Milanović.

"Hrvati su imali jednu kandidatkinju, izašli su u dobrom broju i nisu uspjeli prevladati. Nema pomoći. Sljedeće četiri godine Zagreb će ili stati iza prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda ili Hrvata tamo više neće biti“, zaključio je.

Komentirao je i poruke stranke Most kako bi u Hrvatskom saboru trebalo izglasati da se Željko Komšić proglasi "persona non grata“ u Hrvatskoj, poručivši kako se slaže s tim prijedlogom, no kako je Andrej Plenković taj koji je to odbio.

Guranje Komšića Hrvatima je kukavičje jaje, rekao je Milanović, kao i da je Komšić pokazao prijezir prema onima koje treba zastupati.

Odbacio je jučer izrečene optužbe od strane hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da je svojom retorikom i vrijeđanjem visokog predstavnika u BiH odnemogao Hrvatima, te da je zaslužan za gubljenje nekoliko tisuća glasova na izborima.

"Bosne i Hercegovine ne bi bilo u Daytonu da nije bilo Hrvatske vojske. Nakon svega toga Hrvatska je nepoželjna u BiH jer je bila strana u ratu. Prema tim kriterijima, Njemačka ne bi mogla biti nigdje jer su izazvali dva rata u kojima je poginulo sto milijuna ljudi“, zaključio je Milanović.

federalna.ba/AA

Zoran Milanović Opći izbori BiH Hrvatska