Ne mogu dvojica da rade posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH

Gost Dnevnika 2 bio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Na početku razgovora on se osvrnuo “non paper” Željka Komšića i njegove kritike SDA i Evropske unije. Kaže kako ne bi oštro nastupio kao što je Komšić, ali u principu je sve na svome mjestu. Možda previše očekujemo od međunarodne zajednice, navodi on, a možda i oni od nas očekuju previše: “Ambasador Nelson i ambasador Sattler od mene i Čovića očekuju da riješimo stvar koju 15 godina ne uspijevaju riješiti SAD, EU, domaći političari. SAD su imale problem s padom Aprilskog paketa – njihov autoritet je doveden u pitanje. Sa padom Fileovog modela je doveden u pitanje autoritet EU-a. To su uradili neogovorni političari u BiH i sad se čude što se međunarodna zajednica ne uključuje”.

Izetbegović vjeruje kako će Amerika snažnije uključiti, bez obzira na stavove State Departmenta, ali samo želi nas da pokrene.

Na pitanje kada će krenuti – odgovara da ovo s njim i Draganom Čovićem ne može dati rezultate.

“Imamo interresornu grupu koja se formira, imamo zahtjev State Departmenta da se Predsjedništvo snažnije uključi. Ono treba voditi procese u BiH, nema pomaka kada smo Čović i ja u pitanju”.

Istakao je kako SDA neće da sjedne da razgovara: “Nećemo da nama HDZ kaže da nećemo dobiti Vladu, popuniti Ustavni sud dok ne im izađemo u susret”.

U najmanje ruku, neka imenuju dva ministra u Vladu FBiH pa možemo krenuti, poručuje Izetbegović.

“Nećemo ništa dogovoriti ako ne uklonimo asimetriju u nadležnostima Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH na način da Dom naroda štiti isključivo VNI”, ističe Izetbegović i podsjeća da je to sadržano i u Komšićevom pismu.

Izetbegović poručuje da ne mogu dvojica da rade posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH. Poziva da se u interresornu grupu uključi i opozicija. Paraleno mogu i lideri stranaka da s ambasadorima rješavaju glavne stvari.

Za odnos međunarodne zajednice prema HDZ-u u SNSD-u kaže da je previše mekan. OHR treba da se na dnevnoj bazi bavi situacijom u u BiH, ne da dopusti da se odlikuju Karadžić i Plavišić, a kada SDA zagalami, onda da reaguje. Kada Ćović kaže da se Izborni zakon može riješiti bez promjene Ustava – treba da mu kažu da ne moge biti izabrani niti Sejdić niti Finci ako je fiksirano da to budu jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin.

Nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada se neće desiti – mogu samo rat napraviti, kaže Izetbegović. O trećem entitetu, kaže, ni HDZ više ne govori, a priče o otcjepljenju treba ignorisati.

Na najavu Dodikovog spajanje funkcija predsjednika RS-a i člana Predsjedništa BiH nećemo pristati – to degradira sadašnju poziciju. Možemo ići samo naprijed, nećemo nazad.

Vijeće ministara BiH se oslonilo na Covax, a mi na Vijeće ministara BiH, podsjeća Izetbegović. Sve se to radi prvi put i prave se greške.

“Dodik u Predsjedništvu BiH, Tegeltija u Vijeću ministara BiH, Gudeljević u Ministarstvu civilnih poslova BiH – oni su trebali da završe posao. Ako ne znaju, trebali su pitaju, da prenesu to na entitete, da uključe Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Drljača u Ministarstvu zdravstva FBiH, Peher u ZJZ-u – nigdje tu nema SDA”, navodi Izetbegović i ističe kako se SDA sad uključila. Komentarisao je i da je premijer Federacije Novalić zbog respiratora sad na sudu.

Navodi kako je ministrica Turković bila u Evropi, a sad je otišla u Zaljev: “Moja instrukcija je bila: Kada sebi nabavljaju milion, neka i nas ubace sa 50.000 da platimo. Oni to ne mogu i mislim da ćemo dobiti donacije, oko 200.000 vakcina - Turković, Džaferović i ja smo okretali telefone za to – u sljedećih mjesec dana”.

Osim toga sljedećih mjeseci u BiH će biti 900.000 vakcina, otkriva on - SDA je počela da radi ono što nije njen posao.

Za respiratore na KCUS-u kaže da svi rade: “To znam iz prve ruke”. Podsjetio je kako je Institut za mjeriteljstvo kazao da su to respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu i kao stacionarni i kao portabilni. Vjeruje kako će, nažalost, svih 100 zbog kojih traje suđenje, uskoro spašavati živote i da će se ispostaviti da su plaćeni onoliko koliko su plaćeni u Srbiji, Mađarskoj...

Za tvrdnje da respiratori ne rade kaže da je spin. Vladi i Kriznom štabu u KS-u je korona iskliznula iz ruku i u Sarajevu je dva puta više po glavi stanovnika zaraženih nego prosječno u BiH, kaže on: “Time je zdravstveni sistem doveden do pucanja. Ti ljudi godinu dana rade i duplo su bolji od ostatka zemlje”.

Na kraju je kazao da SDA neće podržati Igora Radojičića umjesto Miloša Lučića kao ministra za ljudska prava i izbjeglice: “Potpisali smo da će to biti zajednički kandidat, nestranačka ličnost, iz reda ostalih“. Dodaje kako će u isto vrijeme morati da vrate Senada Bratića na poziciju u NSRS-u.

federalna.ba

Bakir Izetbegović
Reuf Bajrović Emir Suljagić Bakir Izetbegović saslušanje
0 27.05.2024 20:23
Milorad Dodik negiranje genocida Bakir Izetbegović Reuf Bajrović Emir Suljagić SIPA
0 24.05.2024 19:32
saslušanje SIPA Tužilaštvo BiH Bakir Izetbegović Emir Suljagić Reuf Bajrović
0 23.05.2024 17:47