Navaljni smješten u samicu u blizini Arktičkog kruga
(Izvor: Fena/Arhiva)

Navaljni smješten u samicu u blizini Arktičkog kruga

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni smješten je u samicu na deset dana u zatvoru iznad Arktičkog kruga zbog "netačnog predstavljanja" čuvaru, saopćila je njegova glasnogovornica u ponedeljak navečer.

Navaljni (47), bivši advokat koji je postao poznat prije više od jedne decenije ismijavanjem elite predsjednika Vladimira Putina i iznošenjem optužbi za veliku korupciju, trenutno je u zatvoru oko 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga.

Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, saopćila je na društvenoj mreži X u ponedjeljak navečer da je to 25. put da je Navaljni smješten u samicu i da je u takvim uslovima proveo 283 dana.

Osuđen da ostane u zatvoru do 74. godine, po optužbama za koje tvrdi da su izmišljene kako bi ga držao podalje od politike, Navaljni je u ponedjeljak rekao da je bio primoran da sluša proputinovsku pop pjevačicu svakog jutra u pet sati nakon što mu je svirana ruska nacionalna himna.

Ruske vlasti su Navaljnog proglasile ekstremistom koji širi laži i koga podržava Zapad kako bi poremetio političku stabilnost i posijao haos u najvećoj zemlji svijeta, što on negira, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Aleksej Navaljni Kremlj pritvor