Naučna konferencija 13. dani BHAAS-a u znaku specijalnih događaja
(Izvor: Press BHAAAS)

Naučna konferencija 13. dani BHAAS-a u znaku specijalnih događaja

Prvi dan naučne konferencije 13. dani BHAAAS-a u BiH bio je u znaku specijalnih događaja.

Tako se na Ekonomskog fakultetu održao zanimljiv okrugli stol na temu odlaska mladih stručnih kadrova iz naše zemlje, na kojem su panelisti bili Isma Stanić (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH), Enita Nakaš (Univerziteta u Sarajevu), Azra Berbić (Alumni asocijacija zapadnog Balkana), Melika Husić-Mehmedović (Ekonomski fakultet Sarajevo), Zerina Sulejmanović Terzić (Authority Partners) i Ljiljana Đukanović (BHAAAS), dok je moderator bila Berina Bukva Alibašić (Authority Partners).

Tema današnjih specijalnih događaja bile su i klimatske promjene.  Tim povodom održana je plenarna sesija s panelom održivosti na kojem su govorili James Turner (Wellesley College), Nemanja Kovačević (pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju iz Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju Republike Srpske), Naida Ademović (Univerzitet u Sarajevu), Maja Arslanagić-Kalajdžić (Univerzitet u Sarajevu), Tijana Tufek- Memišević (Candrac LLC, USA).

Nakon plenarne sesije održan je i Forum na temu "Što mogu učiniti u vezi s klimatskim promjenama u svojoj zajednici?“ a govornik je bio uvaženi profesor studija okoliša na Wellesley Collegeu iz SAD Jay Turner.

- Zadovoljstvo je biti dijelom panela čija je tema održivi razvoj. Klimatske promjene su tema o kojoj sam preciznije danas govorio, o problemima i izazovima koje ove promjene donose, a koje mnogi ljudi ne shvataju. Međutim, klimatske promjene nam nude i priliku za promjene, kao što je prelazak sa fosilnih goriva na ekološki isplativija rješenja. Sjajno je sudjelovati u događaju koji okuplja ovakve ljude, naučnike interdisciplinarnih nauka, studente, što i jeste svrha BHAAAS-a - Izjavio je James Turnes.

Prvi dan konferencije će se završiti  izložbom pod nazivom "Linija zaborava", Branke Kopecki i "Dah u kamenu"  Slobodana Radosavljevića, koja će biti održana u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u 20.00 sati, saopćili su organizatori.

federalna.ba/Fena

BHAAAS BiH konferencija