Natura FR “Močvarna staništa i ptice močvarice BiH”

Povodom  Svjetskog dana močvarnih staništa koji se obilježava 2. februara od 1971 godine, kada je usvojena Ramsarska konvencija , tema magazina Natura ovog petka je “ Močvarna staništa i ptice močvarice  BiH”.

Više od dvije milijarde ptica svake godine migrira iz Evrope preko Sredozemnog mora da bi prezimilo u sjevernoj ili centralnoj Africi. Bosna i Hercegovina je jedna od najznačajnijih destinacija za migraciju ptica. Istraživanja  rađena u zadnjih 15 godina, ukazala su na postojanje Jadranskog migratornog puta, kojim ptice iz centralne i sjeverne Evrope putuju prema Africi preko Balkanskog poluostrva i Jadranskog mora. Centar tog puta migracije su kraška polja Bosne i Hercegovine. Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Evrope. Tokom seobe ptice se suočavaju sa velikim brojem prepreka – od širokih morskih prostranstava i opasnih pustinja, do nepredvidljivih vremenskih prilika i nenadanih oluja. Zbog toga su pticama selicama duž seobenog puta neophodna pouzdana i sigurna mjesta na kojima se mogu nahraniti i odmoriti, a to su u najvećoj mjeri močvarna staništa.Tri međunarodno zaštićene močvare u Bosni i Hercegovini koje štiti Ramsarska konvencija – Livanjsko polje, Hutovo blato i Bardača, područja su koja su u posljednjih 20 godina značajno degradirana zbog loših praksi korištenja i upravljanja, nepoštivanja vladavine prava, te domaćih i međunarodno preuzetih obaveza. U vremenu kada se suočavamo sa sve češćim klimatskim ekstremima, močvare mogu odigrati izuzetnu ulogu kao prirodne retencije visokih voda, te regulacije vodnog režima u ljetnim mjesecima i sušnim periodima.

Gošće emisije su magistrica Nermina Sarajlić iz Ornitološkog društva “Naše ptice” i Nataša Crnković članica tima Centra za zaštitu životne sredine Banja Luka , stručna saradnica na projektima biodiverziteta i zaštićenih područja BiH.

Urednica i voditeljica Alma Jusubašić

Natura magazin
Natura magazin
0 14.06.2024 11:41
Natura magazin
0 07.06.2024 11:14
Natura magazin
0 17.05.2024 11:30
Natura magazin
0 15.03.2024 12:13