NATO: Ruska aneksija četiri regije u Ukrajini nelegitimna i nezakonita

NATO: Ruska aneksija četiri regije u Ukrajini nelegitimna i nezakonita

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako nikada neće dijelove ukrajinske teritorije koje je Rusija anektirala priznati kao dio Rusije.

Stoltenberg je u sjedištu NATO-a kazao kako je ruska aneksija četiri regije u Ukrajini nelegitimna i nezakonita.

Kazao je kako je ovo najveća prinudna aneksija na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata i da je Rusija uz oružje nelegalno anektirala dio Ukrajine veličine poput Portugala.

”Lažni referendumi napravljeni su u Moskvi i potpunim kršenjem međunarodnog prava nametnuti Ukrajini“, kazao je Stoltenberg.

Istakao je kako su ove teritorije Ukrajina.

”Donjeck je Ukrajina. Lugansk je Ukrajina. Herson je Ukrajina. Zaporožje je Ukrajina. Kao što je i Krim Ukrajina“, kazao je Stoltenberg.

Dodao je kako je Rusija drugi put nasilno oduzela ukrajinsku teritoriju.

“Ovo je najozbiljnija eskalacija od početka rata“, kazao je Stoltenberg.

Vjeruje kako je odluka o aneksiji pokazatelj slabosti, a ne snage.

“Ovo je priznanje da rat ne ide kako je planirano i da su Putinovi strateški ciljevi u potpunosti bezuspješni“, kazao je Stoltenberg.

Najavio je nastavak podrške Ukrajini. Vjeruje kako je obezbjeđivanje podrške Ukrajini uslov za odbranu zemlje, ali i sigurnost NATO-ovih članica.

”Ne želimo da Putin pobijedi, jer ako pobijedi, šalje se poruka autoritarnim zemljama poput Rusije da ciljeve mogu ostvariti korištenjem vojne sile. To će cijeli svijet dovesti u stanje veće opasnosti“, smatra Stoltenberg.

Vjeruje i kako je Putinova nuklearna retorika opasna.

”Pomno pratimo šta Rusija radi. Rusija treba shvatiti da se nuklearni rat nikada ne smije dogoditi. Ako bi koristili nuklearno oružje, to će biti ozbiljne posljedice i po Rusiju. To je Rusiji jasno poručeno“, kazao je Stoltenberg.

Osvrnuo se i na zahtjev Ukrajine za članstvo.

“Ukrajina ima pravo da izabere vlastiti put i u kakav će sigurnosni sistem ući“, kazao je Stolteberg.

Istakao je kako će o članstvu Ukrajine moći odlučivati samo 30 članica NATO-a i da je za članstvo potrebna jednoglasna odluka.

federalna.ba/AA

NATO Jens Stoltenberg Rusija Ukrajina