NATO odgovorio Putinu: "Vadimo nuklearno oružje iz skladišta"
(Izvor: Ilustracija/MidJourney)

NATO odgovorio Putinu: "Vadimo nuklearno oružje iz skladišta"

NATO razgovara o raspoređivanju većeg broja nuklearnog oružja, vađenju naoružanja iz skladišta i stavljanja ga u stanje u pripravnosti s obzirom na sve veću prijetnju Rusije i Kine, rekao je danas šef saveza.

-"To je upravo ono što radimo"-

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o transparentnosti u pogledu svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

"Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko nuklearnih bojnih glava bi trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo", rekao je za novine.

-"Mi smo nuklearni savez"-

"Transparentnost pomaže prenijeti direktnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez", rekao je generalni sekretar NATO-a.

"Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearni savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet", dodao je.

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje "konačno sigurnosno jamstvo" NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

-Putin sve češće prijeti nuklearnim oružjem-

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove evropske saveznike da guraju svijet na rub nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na rusku teritoriju.

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD u nekoliko lokacija u Evropi ima raspoređene nuklearne bombe.

-Rusi simulirali ispaljivanje taktičnog nuklearnog oružja-

Podsjetimo, ruska vojna vježba razmještanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja, koju je nedavno naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, izvedena je uz granicu s Ukrajinom te je uključivala transfer lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišnih tačaka i aerodroma, gdje su ukrcane na bombardere, objavila je posebna nuklearna jedinica ruske vojske.

Vježbe su održane na jugu Rusije, nedaleko od granice s Ukrajinom. U njoj su sudjelovali vojnici iz Lenjingradskog vojnog okruga na sjeverozapadu Rusije, a korišteni su mobilni lanseri projektila, zračne snage i mornarica, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ruska 12. vojna uprava (12 GU MO), koja čuva, održava, transportira i isporučuje veliki ruski arsenal nuklearnog oružja, rekla je da će se vježbe analizirati kako bi se napravila poboljšanja. Nuklearna uprava "osigurala je isporuku nuklearnog streljiva za obuku na terenska skladišta položaja raketne brigade i operativnog aerodroma ratnog zrakoplovstva", rečeno je.

"Odredit će se daljnje usavršavanje obuke nestrateških nuklearnih snaga kako bi se osiguralo ispunjavanje zadaća u različitim scenarijima razvoja vojno-političke situacije", stoji u saopćenju.

Snimka koju je objavilo ministarstvo odbrane pokazuje ruske vojnike kako se fokusiraju na lažnu metu i zatim odbrojavaju do lansiranja. Na snimci se vidi i pritiskanje prekidača za lansiranje.

Rusija kaže da Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici guraju svijet na rub nuklearnog sukoba dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojeg se neka koriste za napade na mete na ruskoj teritoriji.

federalna.ba/ Telegraph

NATO nuklearno oružje Ukrajina Rusija