videoprilog Danke Cvijić (Federacija danas)

Nastavljena redovna vakcinacija stanovništva RS-a starijeg od 65 godina

U Republici Srpskoj nastavljena je redovna vakcinacija stanovništva starijeg od 65 godina. Poslije ove kategorije na red dolaze prosvjetni, medijski radnici, te policija,  kao i svi oni koji u opisu posla imaju kontakt  sa više osoba dnevno. Čeka se i dolazak 80.000 doza kineske Sinofarm vakcine.

Virus korona neće biti moguće staviti pod kontrolu bez masovne vakcinacije stanovništva, te je potrebno obezbijediti dovoljne količine vakcina, a o kolektivnom imunitetu moći ćemo govoriti tek kada se vakciniše preko 70 posto stanovništva, navodi struka. Do sada je u Republici Srpskoj vakcinisano tek oko 5 odsto stanovništva.

„U ovom momentu mi u Republici Srpskoj imamo više od 40.000 osoba koje su vakcinisane, a više od polovine tih osoba je kompletno vakcinisano, sa dvije doze. I to su samo one osobe koje su vakcinisane unutar Republike Srpske, a znate i sami da je veliki broj ljudi ustvari išao u Republiku Srbiju i tamo iskoristio svoje pravo da se vakciniše“, kaže Jela Aćimović, specijalista epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Dosadašnje studije prokuženosti u ovom entitetu pokazale su da oko 40 posto stanovništva ima imunitet, koji je najčešće stečen nakon što se preboli virus. Stručnjaci tvrde da je stečeni imunitet kratkotrajan, te je najbolji oblik borbe protiv zaraze vakcinacija, a svaka vakcina je sigurna i testirana.

„Ja očekujem da ćemo morati dijeliti sudbinu kao i ostale zemlje u regionu, da hitno nabavljamo vakcine, da se snalazimo kako znamo i umijemo, da bismo što veći broj stanovništva vakcinisali“, navodi prof. dr. Ranko Škrbić, dekan Medicinskog faulteta Univerziteta u Banjaluci.

U junu je najavljeno novo istraživanje kolektivnog imuniteta, kojim će biti obuhvaćeno oko 5000 uzoraka iz Republike Srpske.

„Uz jedan dobar obuhvat vakcinacije, a to je barem 50 posto, jedan brzi obuhvat, nadajmo se, u nekim narednim mjesecima, da bismo mogli možda do jeseni, dočekati dosta bolju situaciju“. istakao je prof. dr. Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Iz Instituta su najavili i dolazak novih doza vakcina, te se u ovom mjesecu očekuje količina dovoljna za 100.000 osoba.

 

federalna.ba

vakcinacija vakcinisanje cijepljenje
Niš vakcinacija vakcinisanje cijepljenje Srbija
0 08.05.2021 14:58
vakcinacija vakcinisanje cijepljenje
0 08.05.2021 14:53
cijepljenje vakcinacija vakcinisanje
0 07.05.2021 19:49
Aleksandar Vučić vakcinacija
0 07.05.2021 10:28