Prilog: Sanela Hodžić

Nastavlja se politička trakavica u Velikoj Kladuši

Politička trakavica u Velikoj Kladuši počela je krajem januara, kada su do tada vladajući Laburisti, čiji je osnivač Fikret Abdić, otišli u opoziciju, a većinu je formirala nova koalicija koju čini SDA, NES, Naša stranka, SDP, Demokratska narodna zajednica i Nezavisni klub. Abdić i vijećnici njegove stranke, ne priznaju odluke većine koja je za predsjedavajuću Općinskog vijeća izabrala Biseniju Mušedinović iz Stranke demokratske akcije. Načelnik je predsjedavajućoj onemogućio korištenje pečata, a u posljednje vrijeme onemogućava novoj većini da koristi vijećnicu Općine, pa se sjednice održavaju u hodniku.

 

„Na ovom putu demokratije i poštivanja zakona Bosne i Hercegovine mi nećemo posustati, jer svi naši mandati su mandati koje smo osvojili zbog povjerenja građana“, kaže Mušedinović.

 

Predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Asim Veladžić kaže da će vijećnici nastaviti raditi, te da im je cilj da se suprotstave autokratiji:

„Ovo je isključivo drama, odnosno priča koju su napravili Laburistička stranka i načelnik koji žele da stave pod kontrolu predstavničku vlast.“

 

Načelnik je proglasio budžet 3. aprila, što nije mogao uraditi ni ustavno ni zakonski. U novoj većini pojašnjavaju da je Općinsko vijeće prije isteka zakonskog roka 31. marta usvojilo budžet, koji Abdić nije htio objaviti u Službenim novinama, već je objavio „svoj“ budžet.

 

„Nažalost, Velika Kladuša je odavno postala općina slučaj... Uzeta je od građana i klasičan je primjer privatizirane općine od jedne porodice, jedne stranke i manje grupacije ljudi, koji sve mehanizme vladanja uzimaju u svoje ruke“, ističe vijećnik Demokratske narodne zajednice Rifet Dolić.

 

Iznos i jednog i drugog budžeta je isti, ali su vijećnici na onaj koji je predložio Abdić usvojili 33 amandmana, kojim su preraspodijelili oko 1,5 miliona maraka. Zlatko Pajazetović, vijećnik Naše stranke, kaže:

„Ne možemo ovo shvatiti. Ovo nije vođenje politike, ovo nije normalno ponašanje. Ovo je ponašanje na nivou djeteta.“

 

Amir Đogić, iz Laburističke stranke, najavio je da neće učestvovati u nezakonitom radu Općinskog vijeća sve dok pravosudni organi ne odluče o zakonitosti imenovanja aktuelnog rukovodstva:

„Smatram da ovo neće dobro donijeti Velikoj Kladuši, i da mi tek ulazimo u krizu nefunkciniranja institucija, gdje će na čelu sa predsjedavajućom iz reda SDA, doći do dodatnih blokada.“

 

U cijelu situaciju uključilo se i Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona koje vodi istragu. U međuvremenu, većina u Općinskom vijeću je zbog odluka načelnika Fikreta Abdića uputila apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 

Velika Kladuša Federalni radio
pomozi.ba pomoć Velika Kladuša
0 13.06.2024 08:37
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.06.2024 12:59
Federalni radio sport
0 01.06.2024 23:45
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.06.2024 22:02
sport Federalni radio
0 01.06.2024 17:45
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.06.2024 17:43