Narodno pozorište u Sarajevu objavilo audiciju za predstavu 'Romeo i Julija'

Narodno pozorište u Sarajevu objavilo audiciju za predstavu 'Romeo i Julija'

Narodno pozorište Sarajevo poziva diplomirane glumice i glumce te studente i studentice završne godine odsjeka Gluma Akademije scenskih/dramskih/izvedbenih umjetnosti na workshop/audiciju za predstavu po tekstu W. Shakespearea "Romeo i Julija", koju će držati rediteljica Lee DeLong u Sarajevu od 1. do 6. aprila, saopćeno je iz tog pozorišta.

Workshop/audicija namijenjen je prvenstveno odabiru glumica i glumaca koji će raditi na predstavi. Konačna podjela bit će objavljena na kraju workshopa.

Predstava će se raditi u Narodnom pozorištu od 8. aprila do 27. maja za kada je planirana premijera (prva repriza planirana za 28. maj 2024.).

Kako se radi o predstavi koja nastaje u procesu proba, zahtjev rediteljice je da su izabrani glumci na raspolaganju za sve vrijeme proba, bez termina zauzeća. Potencijalni kandidati su zamoljeni da ovo razmotre posebno prije nego što se jave na workshop.

Za workshop je potrebno pripremiti:

1. pjesmu u trajanju do dvije minute, sa ili bez pratnje. U slučaju pratnje, kandidati treba da dovedu muzičara ili donesu vlastiti instrument. (Pozorište će obezbijediti klavir);

2.  šalu ili vic u trajanju do tri minute;

3. najmanje tri promjene kostima: treba potražiti odjeću koja je prevelika, premala, previše kiča, previše blještava, previše izašla iz mode… (pretražiti ormare svojih djedova i baka). Svi moraju imati šešir ili periku;

Ako kandidati imaju vještine poput žongliranja, akrobacije, plesa, sviranja, mačevanja itd., mogu ih predstaviti i zamoljeni su da ponesu sve što im treba za demonstraciju tih vještina.

Prijave sa kratkim CV-om (sa fotografijom) treba slati na mail drama@nps.ba do 10. 3. 2024. u 10 sati.

Narodno pozorište ne može snositi troškove puta niti smještaja za učesnike i učesnice workshopa/audicije koji dolaze izvan Sarajeva.

U slučaju da u konačnoj podjeli za predstavu bude izabran glumac/glumica izvan Sarajeva, Narodno pozorište ne može snositi troškove puta, dnevnica ni smještaja tokom probnog procesa niti kasnijeg izvođenja predstava.

Angažovanim glumicama i glumcima izvan ansambla Drame Narodnog pozorišta bit će ponuđen honorar za pripreme i reprizna izvođenja.

Rediteljica Lee DeLong se bavi pozorišnim klaunom i predstava će u potpunosti biti rađena s klaunovima.

- Klaun je najautentičniji od svih stilova pozorišta. Budući da je klaun zaista sam glumac, nema maske iza koje se može sakriti i ne može se lagati. Nema trikova iz torbe na koje se glumac može osloniti - rekla je između ostalog rediteljica.

federalna.ba/Fena

Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo Prishtina International Theatre Festival
0 20.05.2024 22:55
Seljačka opera Narodno pozorište Sarajevo NPS
0 12.04.2024 19:33
Dino Mustafić Fasada Vlada KS Narodno pozorište Sarajevo
0 16.02.2024 11:09
Narodno pozorište Sarajevo predstava Oslobođeni Mostar
0 08.02.2024 11:46
Bolero Narodno pozorište Sarajevo
0 07.02.2024 11:27
Narodno pozorište Sarajevo Bolero
0 05.02.2024 10:16