videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Narodno pozorište Tuzla obilježava 73. rođendan

Ulaganje u umjetnost i kulturu je najbolji pokazatelj stanja jednog društva, a samim tim i grada ili zajednice u kojem to društvo živi. Grad Tuzla itekako posvećuje pažnju raznim vrstama umjetnosti među kojima je i pozorišna koju tradicionalno njeguje preko 120 dugih godina. Od toga 73 godine postoji i Narodno pozorište Tuzla koje sutra slavi rođendan, a u susret ovom jubileju publici poklanja izvođenje dvaju predstava ''U ime oca'' i ''Kreketanje''.

Umjetnost može biti moćan medij za dijeljenje priča i poruka preživjelih, kažu u Narodnom pozorištu u Tuzli uoči izvođenja predstave "U ime oca", koju je tuzlanska publika mogla pogledati večeras. Predstavom se skreće pažnja na djecu koja su rođena nakon seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini. Jedna od njih je i Ajna Jusić koja i ovako, ali i kroz predstavu, prenosi detalje svog života.

"Što se tiče mene lično, na sceni stabilno, jako, pribrano, iza scene ponekad rasuto, bolno, uplakano, ali svaka suza je u suštini za mene važna jer negdje znam šta radim i znam zbog koga radim, a to radim za sve nas, za sebe, za majku i za sve buduće generacije", istakla je Ajna Jusić, predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata". 

Djelo "U ime oca" je svjedok ratnih dešavanja i bolnih životnih priča koje su ostale nakon toga. To je borba protiv nasilja, ali i podrška preživjelima. Predstava je potresna, ali značajna posebno danas kada se tamo negdje, ne tako daleko, ratuje.

"Predstava je nastala koristeći stvarna svjedočanstva djece rođene kao posljedica rata i korišteni su stvarni dijelovi intervjua koji su rađeni sa njima da bi nastalo djelo u kojem se putem plesa, pokreta, muzike, dočarava njihova priča", navodi Darrel Touron, autor i režiser predstave "U ime oca".

Upravo ovim značajnim umjetničkim djelom Narodno pozorište Tuzla obilježava svoj 73. rođendan. Godine i godine truda, rada i posvećenosti bitnim životnim temama karakterišu ovaj jubilej, kažu u Pozorištu.

"Jubilej koji pokazuje koliko je zapravo ova kuća velika kulturna institucija u našoj zemlji i sasvim sigurno i jedna velika odgovornost za sve nas koji imamo tu čast i privilegiju da radimo na ovoj sceni i da radimo sa ovom dragom publikom", istakao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

Nakon izvođenja predstave ''U ime oca'', tuzlanska publika će već sutra moći pogledati predstavu ''Kreketanje'' sa kojom je ovo Narodno pozorište osvojilo značajne nagrade širom regiona.

federalna.ba

Narodno pozorište Tuzla
Narodno pozorište Tuzla konkurs zaposlenje
0 28.11.2023 17:22
Žene u crvenom Narodno pozorište Tuzla
0 27.06.2023 19:21
Macbett Narodno pozorište Tuzla
0 10.04.2023 22:50
Tuzlanski pozorišni dani Narodno pozorište Tuzla
0 07.11.2022 19:43