videoprilog Azre Bećirović (Federacija danas)

Narodna kuhinja u Tuzli mjesto je u kojem se hrani 2.880 osoba

Stotine hiljada obroka na godišnjem nivou podijele u narodnoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli, najvećoj narodnoj kuhinji u Bosni i Hercegovini. Hranu dijele na četiri punkta, i to u Tuzli, Lukavcu, Gračanici i Kalesiji. Poskupljnja namirnica dovela su i do povećanja broja korisnika Imareta. Prošle godine pripremano je oko 2.600 obroka dnevno, u ovoj godini 2.880.

„Pojedinim korisnicima je malo jedan obrok, pa im dajemo više. Naprimjer, porodice sa 4 ili 5 članova, njima dajemo šest, sedam obroka. Zavisi od njihove potrebe, oni se izjasne i na taj način pomognemo“, objašnjava Mensura Husanović, direktorica Narodne kuhinje Imaret Tuzla.

A kada je riječ o ukidanju PDV-a na doniranu hranu, u „Imaretu“ se nadaju da će upravo zbog toga doći do povećanja količine doniranih namirnica koje su im prijeko neophodne, s obzirom na to da se broj korisnika svakodnevno povećava.

„Zahvaljujem se firmama koje su i do sada donirale, mimo ovog zakona. Međutim, u narednom periodu očekujem da ćemo imati više donacija. Naprimjer, ko je donirao pet hiljada s PDV-om da će to biti da će biti puno više namirnica u istom tom iznosu“, ističe Husanović.

Rad Narodne kuhinje „Imaret“ potpomognut je tranšama Vlade Tuzlanskog kantona s oko 400.000 i Grada Tuzle sa oko 200.000 maraka. No, teško da bi mogli opstati bez donatora, jer ova kuhinja u toku godine potroši samo brašna oko 170 tona.

federalna.ba

Narodna kuhinja Tuzla Imaret Narodna kuhinja Imaret