videoprilog Jelene Žerajić (Dnevnik 2)

Narednih dana prijava za vakcinu i za one bez osiguranja

Dok se čeka na masovnu imunizaciju, u Kantonu Sarajevo je u toku registracija zainteresovanih. Do sada je uslov za elektronsku prijavu bio da ste zdravstveno osigurani, a u naredna dva dana registracija će biti omogućena i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Vlada veliko interesovanje za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo. Putem jedinstvene aplikacije u BiH, za samo šest dana registrovalo se oko 50.000 zdravstveno osiguranih građana. U međuvremenu, sa zdravstvenim osiguranjem ili bez njega, biće moguća elektronska prijava za vakcinaciju.

“Aplikacija će takođe raditi kroz neka tri formalna koraka koja treba proći, dosta je jednostavna za korištenje. Mi smo je dizajnirali, završavamo testiranje tako da očekujemo najkasnije sutra ili prekosutra da bude operativna i u funkciji kako bi se svi naši sugrađani mogli registrovati, a ukoliko nisu osiguranici Zavoda”, objašnjava Amir Ljubović, rukovodilac Službe za farmakoekonomiku ZZZO KS.

Prilikom prijave u aplikaciju unosite matični broj, broj zdravstvene knjižice i broj telefona, a osoblje nadležne službe će vas obavijestiti o ostalim detaljima. Na ovaj način usavršen je operativno-tehnički dio, koji je dobra priprema za proces imunizacije. Nažalost, ono što nam nedostaje su vakcine, kojih zasad nema dovoljno ni za vakcinaciju prioritetnih grupa.

“Mi kao Kanton Sarajevo imamo 126.000 građana koji se vode kao hronično oboljeli od 420.000 koliko Kanton Sarajevo ima registrovanih građana. Na tih 126.000 imamo 72.000 starijih od 65 godina. Ako napravite zbir te dvije cifre, to je već jedna zavidna količina vakcina, koja bi bila potrebna za jednu kvalitetnu imunizaciju”, ističe Arman Šarkić, sekretar Javne ustanove Dom zdravlja KS

Za potpunu imunizaciju, Kantonu Sarajevo je potrebno 350.000 doza, kojih za sada nema. Upravo zbog toga brojni građani su u proteklom periodu otišli da se vakcinišu u susjedne zemlje. Koliko ih je tačno - nije poznato. Zato će u narednom periodu Zavod zdravstenog osiguranja prikupiti i te podatke.

federalna.ba

aplikacija Kanton Sarajevo vakcinacija cijepljenje
Kanton Sarajevo Sarajevo Edin Forto Admir Katica IOM migranti migrantska kriza
0 22.04.2021 19:00
BiH Kanton Sarajevo Sarajevo javni prevoz Edin Forto Adnan Šteta Manuella Naessl EBRD
0 22.04.2021 18:37
vakcinacija vakcinisanje vakcina imunizacija
0 22.04.2021 17:11
Ademir Spahić vakcinacija
0 21.04.2021 19:49
Vlada Kantona Sarajevo higijensko-epidemiološke mjere Kanton Sarajevo
0 21.04.2021 18:54