Napuljska pizzerija čiji je osnivač kuhao za Billa Clintona zaplijenjena u mafijaškoj istrazi
(Izvor: Arhiv)

Napuljska pizzerija čiji je osnivač kuhao za Billa Clintona zaplijenjena u mafijaškoj istrazi

Pizzeriju u srcu Napulja koju je osnovao čovjek koji je pravio pizzu za Bill Clintona zaplijenila je policija u istrazi povezanoj s mafijom. Vlasnik Dal Presidentea i njegova supruga su među pet osoba uhapšenih zbog sumnje da je posao povezan s Camorrinim klanom Contini.

Pizzeriju, na ulici Via Tribunali, otvorio je pokojni Ernesto Cacialli, koji je dobio nadimak "predsjednikov pizza-majstor" nakon što je pripremio pizzu a portafoglio, ili "pizzu novčanika", za Clintona u Di Matteu, gdje je radio dok je bivši američki predsjednik bio u gradu na G7 1994. Clinton je obilazio historijsko središte Napulja sa svojom pratnjom tjelohranitelja kada ga je navodno namamio miris Di Matteove pizze.

Cacialli, koji je osvojio nekoliko nagrada za izradu pizza, otvorio je Dal Presidente 2001., gdje je "proizvodio hiljade pizza dnevno" sve do svoje smrti u dobi od 60 godina, navedeno je na web stranici La Figlia Del Presidente, restorana u vlasništvu njegova kćerke. Kupnja Dal Presidentea od strane sadašnjeg vlasnika navodno je finanasiran pizzom, odnosno novcem zaštite, koji je došao od istaknutog člana klana Contini. Osumnjičeni mafijaš također se "zainteresirao" za posao, "od pekara do izbora proizvoda koji se koriste za tijesto", izvijestio je Il Fatto Quotidiano.

Pizzerija, popularna među Napolitancima i turistima, nalazi se među 35 miliona eura vrijednom imovinom koju je policija zaplijenila u istrazi.

Zapljena je međutim došla kao iznenađenje za stalne kupce - na neki način. "Tamo sam jeo mnogo puta, to je jedna od najpoznatijih pizzerija u Napulju", rekao je jedan gost koji je želio ostati anoniman. “Pizza je bila jako dobra, ali čuo sam od drugih da je bilo nešto malo čudno u vezi s njom... a onda je sve izašlo na vidjelo jučer.”

Trojica osumnjičenih su u zatvoru, dok su dvojica, uključujući policajca, stavljena u kućni pritvor. Suočeni su s optužbama za lažni prenos imovine i pranje novca.

federalna.ba/The Guardian

pizzerija Napoli