Napretkov svečani božićni koncert upriličen u Mostaru

Napretkov svečani božićni koncert upriličen u Mostaru

Napretkov svečani božićni koncert održan je u četvrtak navečer u kapelici crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak, Glavna podružnica Mostar.

Na koncertu je nastupio Napretkov trio Senso kojeg čine mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, te Marijana Pavlović na glasoviru i Elina Gvozdić na violončelu.

Uz Napretkov trio Senso nastupili su i Napretkovi stipendisti, baritoni Danijel Perić i Tomislav Perić, studenti četvrte godine Muzičke akademije u Sarajevu, dok je međunarodni karakter koncertu dao bariton Opere HNK Osijek Karlo Miličević.

Prigodni božićni recital čitala je članica Napretkove Glavne podružnica Mostar Ema Tadić, a voditeljica programa bila je Napretkova stipendistica Petra Anić.

Posjetitelji su mogli uživati u tradicionalnim božićnim skladbama poput "U se vrijeme godišta", "Tiha noć", "Veselje ti navješćujem", "Svim na zemlji", "Oj djetešce moje drago" i mnogim drugim.
Potporu organizaciji i održavanju koncerta dali su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Središnja uprava HKD Napredak-Sarajevo.
Predsjednik HKD-a ''Napredak'' Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka naglasio je kako to kulturno društvo već pet godina zaredom organizira ovaj glazbeni događaj te da uvijek nastoje da on bude u isto vrijeme, nakon Božića.

Kako je kazao, na koncertu uvijek nastupaju ljudi koji su povezani s Napretkom ili su njegovi stipendisti i doktoranti.

- Božićni koncert je kruna našeg rada. Ove godine smo imali mnogo programa, različitih tečajeva, Napretkov tjedan kulture, promovirali smo svoju monografiju i uistinu smo jedna od rijetkih podružnica u cijeloj obitelji Napretka koja ima monografiju u svom gradu - kazao je Landeka.

Svim tim aktivnostima nastoji se potaknuti da se što više mladih uključi u HKD Napredak.

- Pri kraju je i naš ovogodišnji natječaj za stipendije i nadamo se da će biti novih stipendista, kako iz Mostara tako i iz cijele BiH i Hrvatske. Ono što možemo obećati jeste da ćemo i ubuduće biti jedan važan kamenčić u kulturnom mozaiku grada Mostara - poručio je Landeka.

federalna.ba/Fena

HKD Napredak Napredak božićni koncert