Naplata RTV takse: Radnici BHRT-a i RTV FBiH zajednički predložili rješenje

Dvije sindikalne organizacije ujedinjene u zahtjevima i borbi za egzistenciju. Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH i Sindikalna organizacija BHRT-a, na održanom radnom sastanku, donose zajedničke zaključke. Između ostalog, zahtijevaju trenutno i hitno potpisivanje Aneksa na dosadašnji Ugovor o naplati RTV takse, čime bi se omogućila redovna primanja plata za radnike oba javna servisa. Podsjećamo, direktor RTVFBiH Aneks ovog ugovora potpisao je ranije, dok direktor BHRT-a  Belmin Karamehmedović i dalje to odbija. 

Sindikalna organizacija BHRT-a (SO BHRT-a) i Samostalni sindikat uposlenika RTV-a Federacije BiH (SSU RTVFBiH) zajedničkim zaključcima postignutim na današnjem radnom sastanku zahtijevaju trenutno i hitno potpisivanje aneksa na dosadašnji Ugovor o naplati RTV takse, od poslovodstva BHRT-a, RTV Federacije BiH i Elektroprivrede BiH u trajanju od šest mjeseci - navedeno je u zajedničkom saopćenju upravnih odbora ovih dviju medijskih kuća.

U navedenim zahtjevima i zaključcima stoji:

  1. Trenutno i hitno potpisivanje Aneksa na dosadašnji Ugovor o naplati RTV takse od strane poslovodstva BHRT-a, RTV Federacije BiH i Elektroprivrede BiH u trajanju od 6 mjeseci.
  2. Ovim bi se potpisom omogućila redovna primanja plaća za radnike oba javna servisa u ovom razdoblju dogovaranja oko trajnog rješenja.
  3. Razdoblje od 6 mjeseci trebalo bi biti dovoljno da Poslovodstva oba javna servisa, nadležne institucije i parlamentarna tijela donesu trajna rješenja.
  4. U ovom razdoblju se očekuju rezultati rada parlamentarne komisije koju je formirao državni ministar prometa i veza, gospodin Edin Forto, a koja bi trebala u parlamentarnu proceduru uputiti novi Zakon o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine. Ovim bi se zakonom trebalo trajno riješiti pitanje finansiranja Javnih servisa u Bosni i Hercegovini.
  5. U navedenom razdoblju očekuje se i donošenje proračuna na državnoj i federalnoj razini koji bi trebali osigurati mogućnost kreativnijih rješenja financiranja oba javna servisa do donošenja novog zakona.

Provedba ovih zaključaka osigurat će:

  1. Kontinuitet naplate RTV takse u zakonskim okvirima
  2. Redovito emitiranje programa Javnih RTV servisa što je naša temeljna zadaća
  3. Redovitu isplatu plaća na BHRT-u i RTV Federacije BiH
  4. Postizanje atmosfere dogovaranja i saradnje svih uključenih
  5. Dovoljan vremenski okvir za postizanje trajnih rješenja.

Ovi zaključci upućeni su Poslovodstvima RTV Federacije BiH, BHRT-a i Elektroprivrede BiH te Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.

 

 

federalna.ba

FTV RTVBiH
Kina federalna TV FTV
0 09.03.2024 21:09
FTV BHRT Džemal Šabić Belmin Karamehmedović RTV taksa RTVFBIH
0 28.02.2024 15:41
JP Elektroprivreda BiH RTV taksa FTV BHRT
0 23.02.2024 19:21
BHRT FTV RTV taksa Belmin Karamehmedović Džemal Šabić Trojka
0 12.01.2024 17:06