videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Napadi na bošnjačke povratnike u RS-u sve učestaliji

Još jedan napad na povratnika bošnjačke nacionalnosti na teritoriji entiteta RS dogodio se u mjestu Gornja Kamenica na području Zvornika. U blizini tamošnje džamije, na lokalnom putu, pretučen je Senad Sejfić, koji je bio u svom automobilu.

Prema izjavama svjedoka, napadači u alkoholiziranom stanju su brutalno pretukli Sejfića, kojem su povrede sanirane u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Dva napadača srpske nacionalnosti su identifikovana i uhapšena, no više nego ikada otvoreno je pitanje koliko su i jesu li bošnjački povratnici sigurni u svojim mjestima i skoro trideset godina nakon završetka posljednjeg rata.

Dok je putovao kući i zaustavio se namjeravajući obaviti namaz u obližnjoj džamiji Senad Sejfić je u Gornjoj Kamenici kod Zvornika brutalno pretučen u svom automobilu. Prema njegovoj i izjavama svjedoka pretukla su ga četvorica komšija srpske nacionalnosti iz susjednog sela. Dvojica su lišena slobode.

„Počeli su neizmjenično da me tuku pesnicama po glavi, po leđima i da mi psuju, da me vrijeđaju. Ja sam se pokušao izvući, nisam mogao u tome uspjeti“, govori Sejfić.

Njemu su u pomoć pritekle komšije Bošnjaci koji su ga odvezli u hitnu pomoć i slučaj prijavili policiji. Stanovnici Gornje Kamenice i danas su u strahu.

„Sigurno je da se građani osjećaju uznemireno. S jedne strane uznemireno, a s druge strane nekako i bijesno, zbog samog načina na koji se to desilo“, kaže Mersad Mehmedović, predsjednik Mjesne zajednice Gornja Kamenica.

Iz Policijske uprave Zvornik saopćeno je da je u toku rad po prijavi.

Reagovao je i potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković, koji je zatražio konkretnije mjere sigurnosti za građane, naglašavajući da destabilizacija mira u BiH i regionu i neodgovorna politika dovodi do sve učestalijih napada na povratnike.

Duraković: U entitetu RS ponovo napadnut povratnik

Ispred džamije u Gornjoj Kamenici kod Zvornika jučer je napadnut i teško pretučen povratnik Senad Sejfić. Dok se vozilom kretao pored džamije, njega su prvo opkolili, a potom pretukli Bane Jovanović i Bojan Bogićević, Srbi iz susjednog sela Donja Kamenica - objavio je potpredsjednik RS-a...

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović se pita kada će zločini iz mržnje napokon biti adekvatno procesuirani i kada će na odgovornost biti pozvani oni koji stvaraju ozračje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima.

Ministri za povratak sa kantonalnog i nivoa FBiH danas su bili uz povratnike.

“Tu smo kako bismo pokazali da su sve instance i sve institucije vlasti uz povratnike i da mora zavladati vladavina prava, odnosno da se adekvatno procesuiraju oni koji su to jučer počinili”, kazao je ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a Fadil Alić (SDA).

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Nerin Dizdar (SDP) podsjeća kako su napadi na povratnike učestali u Bosni i Hercegovini: “To postaje jedan trend i krajnje je vrijeme da se institucije sistema maksimalno ozbiljno pozabave ovim problemom”.

Ministar Dizdar u povratničkom naselju Kamenica: Napadi na povratnike su nedopustivi

Ministar Dizdar posjetio povratničko naselje Kamenica: Pozvao na što brže i efikasnije rješavanje napada na povratnike    Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar danas je posjetio Kamenicu kod Zvornika, gdje je sinoć pretučen povratnik Senad Sejfić. ...

Za razliku od proteklih napada na bošnjačke povratnike, u Višegradu, Bratuncu, Osmacima i Mahali, kada je stizala podrška samo iz Federacije, sa mještanima Gornje Kamenice sinoć i danas je bio gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović (SNSD). Izrazio je žaljenje zbog napada i naglasio da je ovaj grad godinama unazad bio pozitivan primjer povratka i suživota: „Ovo sve što se desilo sinoć, nažalost, bacilo je malu sjenku na sve to i ja se nadam da je sve to izdvojeni slučaj, tako da ćemo nastaviti da živimo zajedno kao što smo to radili prethodnih godina“.

O nemilom događaju je obaviješten i dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini pod čijim se nadzorom preduzimaju daljnje mjere i radnje na dokumentovanju događaja. Fraza je ovo koja je u posljednje vrijeme sastavni dio policijskih saopćenja iz RS-a, bez mjera koje bi rezultirale konkretnim rezultatima, kako se napadi na povratnike Bošnjake ne bi događali.

federalna.ba

Senad Sejfić napad povratnik povratnici
SAD napad studenti Palestinci
0 27.11.2023 09:33
Sjeverna Makedonija napad potpredsjednik parlamenta
0 21.11.2023 10:19
Pojas Gaze Izrael Agencija Anadolija Palestina napad
0 18.11.2023 18:56
Marko Mišić Derventa povratak povratnici
0 18.11.2023 18:13