Naoružani dron Songar iz Turske sve traženiji u svijetu

Baris Duzgun, generalni direktor odbrambene kompanije Asisguard iz Turske, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je da provode brojne aktivnosti na razvoju naoružanih dronova, elektronici kopnenih vozila i elektro-optičkim kamerama.

Objasnio je da je projekat turskog naoružanog drona Songar započeo 2018. godine te je nakon dvije godine intenzivnih aktivnosti istraživanja i razvoja prerastao u poseban proizvod.

Kako je kazao, osam naoružanih dronova Songar stavili su na raspolaganje Žandarmeriji Turske, specijalnim snagama, kopnenim snagama i turskim jedinicama za specijalne operacije u skladu sa ugovorom potpisanim sa Odbrambenom industrije Turkiye (SSB) u decembru 2019. godine.

Duzgun je istakao da su povratne informacije o projektu dobili sa terena, zahvaljujući pilot isporukama, te napomenuo da su nastavili da razvijaju sofisticirane proizvode.

Ističući da je kompanija tokom cijelog procesa akumulirala značajan intelektualni kapital, Duzgun je kazao da su ta iskustva prenijeta na razvoj drona Songar.

"Integrirali smo MPT-55 sa Sarsilmazom. Oružjem u inventaru napravili smo Songar kao proizvod po standardima NATO-a. To ustvari pokazuje da posjedujemo mogućnost integracije oružja u državama koje koriste oružje 5,45 milimetara. Zatim, umjesto da razvijamo još neke različite dronove, dodali smo različite komponente našem dronu. Uspješno smo integrirali bacač granata kalibra 40 milimetara, sistem za lansiranje raketa, dimnu bombu i municiju Togan od 81 milimetar", pojasnio je Duzgun.

- Cilj je učiniti dron što funkcionalnijim-

Kako je kazao, cilj je bio učiniti dron što funkcionalnijim, umjesto da prodaju mnogo bilo kakvih dronova.

"Umjesto da pravimo različite dronove, željeli smo ukrasiti ovaj dron sa ovoliko komponenti. Nije dovoljno imati samo pištolj. Dron treba da vidi gdje puca. U tom kontekstu, dodali smo našem dronu i mogućnost noćnog osmatranja", rekao je Duzgun.

Duzgun je, govoreći o izvozno orijentisanim aktivnostima koje provode, istakao da se razvojem odbrambene industrije u Turkiye smanjio domaći udio na tržištu, povećala se konkurencija i postalo je neophodno širenje i u inostranstvo.

Dodao je da se ova odbrambena kompanija posebno fokusirala na određene regije u kontekstu izvoza.

"Afrika je mjesto na koje su svi fokusirani, i koje se razvija te stoga i mi možemo preuzeti svoj udio na tom tržištu. Azija i Azija-Pacifik su također mjesta gdje možemo imati tržišni udio. Vidjeli smo da možemo pronaći tržište i na Arapskom poluotoku. Naš prvi izvoz je bio u Sjevernu Ameriku. Sada imamo veliko interesovanje iz Afrike i već smo ostvarili prodaju u Afriku. Ostvarili smo značajnu prodaju i u regiji Azija-Pacifik. Mislim da će ovo biti ogroman iskorak za našu kompaniju i našu državu", kazao je Duzgun.

- Vrhunska verzija naoružanog drona Songar-

Dodao je da u Aziji i Pacifiku traže vrhunsku verziju drona Songar, napominjući da će u tu regiju isporučiti proizvod sa mogućnostima noćnog osmatranja, koji može nositi oružje od 5,56 milimetara i zadovoljiti posebne zahtjeve korisnika.

"Ovo će nam svakako omogućiti da integrišemo nove sisteme u Songar, te da steknemo prednosti na novim tržištima“, rekao je Duzgun.

Na kraju je istakao da žele uzeti učešće i u konceptu "Digitalne vojske" na kojem Songar i Havelsan rade u okruženju u kojem upotreba autonomnih sistema na bojnom polju postaje široko rasprostranjena.

"Radimo na strukturama koje mogu obavljati višestruke letove, koordinirane letovi, integrirati umjetnu inteligenciju i koji lete uz mašinsko učenje. Znamo da proizvod treba da se razvija na ovaj način, da se tehnologija kreće u tom pravcu", kazao je Duzgun.

federalna.ba/AA

Turska dron
Švedska NATO Turska Jens Stoltenberg Recep Tayyip Erdoğan
0 04.06.2023 22:32
Turska Recep Tayyip Erdoğan
0 03.06.2023 22:44
Jusko Bojadžić Recep Tayyip Erdoğan Dnevnik 2 Turska
0 03.06.2023 20:07
Recep Tayyip Erdoğan Turska
0 03.06.2023 15:16
Recep Tayyip Erdoğan inauguracija Predsjedništvo BiH Turska
0 03.06.2023 10:32