Prilog: Miranda Fejzagić

Namjenska industrija napreduje: Binas  prije dvije godine dugovao 14 plata, a sada radi 420 radnika

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto i članovi Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH posjetili su fabriku Binas d.d. u Bugojnu. Riječ je o kompaniji namjenske industrije u većinskom vlasništvu Vlade Federacije, koja je prije samo nekoliko godina bila pred gašenjem, a onda se uspjela vratiti na tržište.                          

 

Tvornica namjenske industrije Binas u Bugojnu trenutno zapošljava 420 radnika, ali je u proizvodnoj i razvojnoj ekspanziji. Od 2020. godine, kada je ova kompanija bila pred gašenjem do danas, Binas niže uspjehe potpisivanjem višemilionskih ugovora i očekuje se da će do kraja iduće godine udvostručiti proizvodnju. To je kazao generalni direktor kompanije Abaz Mandžuka, nakon razgovora sa vojno-diplomatskim predstavnicima članica Evropske unije i ambasadorima nekoliko prijateljskih zemalja:

„Mi danas imamo potpisanih dosta ugovora. Ako gledamo cifre, negdje oko 100 miliona maraka. Mi imamo plan da realizujemo ove godine 50 miliona maraka i mislim da ćemo ga ispoštovati i da ćemo zadovoljiti. Prošle godine smo imali realizaciju 25 miliona, što znači da ćemo dignuti za duplo više naše kapacitete i našu proizvodnju.“

 

Međutim, Mandžuka je podsjetio da je Binas još uvijek u procesu izlaska iz dubioze, jer još uvijek vraća kredit Razvojnoj banci, isplaćuje obaveze po tužbama radnika i slično, ali ističe da je zadovoljan dinamikom oporavka. Sa novim ugovorima, koji se već potpisuju i za 2026. godinu Binas će upošljavati nove radnike:

Logično da ćemo voditi broj radnika koliko nam je potreba posla te ćemo pratiti te potrebe. Ukoliko bude sve normalno teklo, ja kažem da ćemo imati još jedan Binas ovdje. Mi imamo sad 420 radnika, a trebali bi do kraja godine imati još jednu smjenu, još jedan Binas.“

 

Ministar odbrane Zukan Helez kazao je da je ranije loše poslovanje Binasa bilo rezultat politike, za što je direktno optužio Stranku demokratske akcije, za čijeg je mandata dio opreme Binasa izmješten u Pretis. Sada je situacija mnogo bolja:

Već imaju predugovori potpisani. Zaposliti još najmanje 300 ljudi. U narednom periodu negdje 50 ljudi. Idu ugovori, sa Indijom oko 64 miliona eura, na pomolu je jedan veliki ugovor sa Irakom, tako da Binas polako preuzima primat u namjenskoj industriji u Bosni i Hercegovini, a namjenska industrija Bosne i Hercegovine preuzima primat na Zapadnom Balkanu. Veoma mi je drago da se usvajaju nove tehnologije. Danas smo čuli na ovom zatvorenom sastanku da razvijamo i upaljač za rakete, male rakete za dronove samoubice. To Binas nikad nije ranije radio. Pored svih problema koje rješava ovaj menadžment, ja sam ponosan na ove radnike, na ovaj menadžment.“

 

Govoreći o vlasničkoj strukturi, Helez je rekao da Binas ostaje 51 posto u vlasništvu Federalne vlade, dok je 49 posto kompanije u vlasništvu stranih, prvenstveno američkih kompanija. U sastavu delegacije koja je posjetila Binas bio je i komandant EUFOR-a u BiH, general-major Laslo Štic (László Sticz) te nekoliko ambasadora prijateljskih zemalja u Bosni i Hercegovini. 

Binas Zukan Helez