Nakon puštanja ruskog broda s ukrajinskim žitom, turski ambasador u Kijevu pozvan na razgovor
(Izvor: Ozan Köse/AFP/Getty Images))

Nakon puštanja ruskog broda s ukrajinskim žitom, turski ambasador u Kijevu pozvan na razgovor

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine razočarano je što je ruski brod Žibek Žoli, koji je prevozio ukrajinsko žito opljačkano od strane ruskih agresora, pušten iz turske luke Karasu, zbog čega je turski ambasador u Kijevu pozvan na razgovor.

- Ministarstvo vanjskih poslova i ukrajinski međunarodni partneri osuđuju zločinačke akcije Rusije u pljačkanju i izvozu žita s ukrajinske teritorije u strane zemlje. Posebno upečatljiv slučaj je ruski brod Žibek Žoli, koji je pokušao transportovati opljačkano žito iz okupiranog Berjanska do turske luke Karasu – navodi ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine u saopćenju objavljenom u četvrtak.

Ministarstvo pojašnjava da zbog promptne intervencije ukrajinskih vlasti brod nije bio u stanju da iskrca opljačkano žito i da je zaustavljen. Zahtijev je upućen turskoj strani da zaustavi brod s teretom.

Istovremeno, ignorišući apel ukrajinske strane, brod je pušten 6. jula navečer – navodi se u saopćenju.

Ukrajinska strana “primila je tu informaciju s dubokim razočarenjem i apelovala je na tursku stranu da hitno istraži tu situaciju i pruži iscrpni odgovor na zahtjev relevantnih ukrajinskih vlasti, kao i da svim sredstvima spriječi slične situacije u budućnosti”.

- Zbog neprihvatljive situacije koja se stvorila, turski ambasador u Kijevu pozvan je u ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova – navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Turska opljačkano žito
Tayyip Erdogan Volodimir Zelenski Antonio Gutteres Ukrajina
0 18.08.2022 19:45
Izrael Turska Recep Tayyip Erdoğan Yair Lapid diplomatija
0 17.08.2022 15:17
Hrvatska Ukrajina zarobljavanje
0 16.08.2022 09:12