Nakon pada aviona u Javansko more ronioci tragaju za crnim kutijama
(Izvor: Antara)

Nakon pada aviona u Javansko more ronioci tragaju za crnim kutijama

Ronioci su raspoređeni u ponedjeljak kako bi pronašli crne kutije iz putničkog aviona koji se srušio u Javansko more nekoliko minuta nakon što je sa 62 osobe poletio iz zračne luke Jakarta, saopćila je indonezijska mornarica.

Tragači su već pronašli dijelove aviona Sriwijaya Air Boeing 737-500, uključujući jednu od njegovih motornih turbina, i dijelove tijela nakon nesreće u subotu.

Locirane crne kutije aviona koji je pao u Indoneziji

Crne kutije putničkog aviona Boeinga 737 locirane su nakon što je pao u Javansko more sa 62 putnika i člana posade, saopćile su indonežanske vlasti. Šef komisije za sigurnost u saobraćaju Soerjanto Tjahjono rekao je da su locirane dvije crne kutije. Avion kompanije Sriwijaya Air sru&s...

Vojska je u nedjelju saopćila da su otrivena i locirana dva signala iz crnih kutija aviona - koja se sastoje od snimača podataka o letu i snimača glasa u kokpitu.

"Jutros su naši ronioci počeli raditi na tom području", rekao je u ponedjeljak pomorski oficir viceadmiral Abdul Rasyid.

"Čistimo dijelove otpadaka (aviona) koji nam smetaju. Oni su oštri i mogli bi ugroziti ronioce", dodao je.

Podaci snimača mogli bi pomoći istražiteljima da rasvijetle uzrok nesreće. Tim za pomorsku potragu kasno u nedjelju izvukao je jednu od turbina aviona, rekao je major Orri Ronsumbre. Avion je bio na putu za Pontianak na otoku Borneo, a let je trebalo da traje 90 minuta. Uzrok pada nije poznat, ali podaci švedske internetske usluge Flightradar24 pokazuju da je avion iznenada usporio i brzo izgubio visinu neposredno nakon polijetanja.

Nacionalna agencija za traganje i spašavanje (Basarnas) saopćila je da je u potrazi bilo uključeno 2.600 osoba, 53 plovila i 14 aviona. Do sada je prikupljeno najmanje 16 vreća ljudskih ostataka, navodi se. Upitan o mogućnostima pronalaska preživjelih, direktor operacija Basarnas Rasman rekao je: "Pomolimo se za najbolje."

Aviokompanija Sriwijaya Air rekla je da je let odgođen za 30 minuta zbog lošeg vremena.

fedealna.ba/Fena

avion Indonezija avionska nesreća