Spašeno 128 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji
(Izvor: AA)

Spašeno 128 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Vlasti su uspješno spasile 98 osoba zaglavljenih u kabinama nakon nesreće na žičari u kojoj je jedna osoba poginula, a sedam povrijeđeno u južnoj turskoj provinciji Antalija, objavio je u subotu turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya.

On je na društvenoj mreži X objavio da su četiri helikoptera pod komandom obalske straže igrala aktivnu ulogu u operaciji spašavanja.

"Uspješno je evakuisano 98 ljudi u 15 kabina. Područje se podržava udruženim naporima uključujući AFAD, žandarmeriju, policiju, vojsku, UMKE, nevladine organizacije i vatrogasnu brigadu, ukupno 543 pripadnika ekipa za potrage i spasavanje uz sedam helikoptera, vojni teretni avion, 108 vozila, šest vozila hitne pomoći i dronova“, naveo je Yerlikaya.

U okrugu Konyaalti u Antaliji u petak se dogodio tragični incident kada se stub koji se urušio sudario sa kabinom žičare, pri čemu je jedna osoba poginula, a sedmoro je povrijeđeno, među kojima i dvoje djece.

Timovi za reagovanje na katastrofe hitno su upućeni na mjesto nesreće kako bi spasili preživjele, a incident je doveo do privremene obustave rada žičare.

Vatrogasci su izveli akcije spašavanja zarobljenih u kabinama.

Uzrok nesreće za sada je nepoznat.

federalna.ba/AA

Turska