Nakon kraljičine smrti naglo porasla gledanost serije The Crown
(Izvor: Netflix)

Nakon kraljičine smrti naglo porasla gledanost serije The Crown

Gledanost Netflixove hit serije The Crown tokom vikenda naglo je porasla širom svijeta nakon smrti kraljice Elizabete II.

Kruna (The Crown) bilježi život kraljice tokom nekoliko desetljeća, počevši od kasnih 1940-ih prije nego što je njen otac kralj George VI umro, a ona dospjela na prijestolje. Nagrađivana serija, koja je premijerno prikazana 2016., prikupila je veliku gledanost i pohvale kritičara za Netflix. Kraljica Elizabeta preminula je 8. septembra, čime je okončana historijska 70-godišnja vladavina. Njena smrt izazvala je emotivne reakcije u Velikoj Britaniji i širom svijeta. U Britaniji je proglašena desetodnevna žalost, a kraljičin lijes treba bi biti izložen u Londonu od srijede do ponedjeljka, kada će se održati njena sahrana.

Između 9. i 11. septembra, gledanost serije Kruna porasla je za više od 800% u Ujedinjenom Kraljevstvu u usporedbi s prethodnim razdobljem od petka do nedjelje, podaci su Whip Media. U SAD-u se gledanost više nego učetverostručila tokom tog razdoblja, dok je u Francuskoj Kruna imala više od tri puta više gledatelja nego prethodnog vikenda.

Globalno, gledanost je proteklog vikenda bila gotovo četiri puta veća nego prethodnog vikenda. U vrijeme pisanja članka, Kruna je bila među deset najpopularnijih TV serija na Netflixu u Australiji. Nakon vijesti o kraljičinoj smrti, Netflix je prošle sedmice potvrdio da će pauzirati produkciju svoje pete i posljednje sezone, koja je trebala prikazati kraljevsku porodicu do ranih 2000-ih.

U međuvremenu, 5. sezona hit serije trebala bi biti premijerno prikazana u novembru i prikazivat će početak do sredine 1990-ih. Imelda Staunton će preuzeti ulogu kraljice koju su dosad tumačile Claire Foy i Olivia Colman. Serija je 2021. osvojila 11 Emmyja, uključujući onu za izvanredne dramske serije. Osvojila je dva Emmyja 2020., pet 2018. i tri 2017.

Peta sezona bila je najavljena kao posljednja, uprkos tome što ju je scenarist Peter Morgan isprva zamislio kao seriju od šest sezona. Tada je za seriju – koju je gledalo više od 73 miliona kućanstava širom svijeta, rekao: “Na početku sam zamislio da se The Crown prikazuje šest sezona, ali sada kada smo počeli raditi na priče za petu sezonu postalo mi je jasno da je ovo savršeno vrijeme i mjesto za stati. Zahvalan sam Netflixu i Sonyju što su me podržali u ovoj odluci.”

federalna.ba/The Guardian

The crown serija gledanost