Najvišu godišnju stopu inflacije u martu imale su Hrvatska, Austrija i Estonija
(Izvor: Ilustracija/euronews)

Najvišu godišnju stopu inflacije u martu imale su Hrvatska, Austrija i Estonija

Godišnja stopa inflacije u eurozoni usporila je na 2,4 posto, a prošli mjesec najviše su poskupjele usluge na godišnjem nivou.

Naime, prema prvoj procjeni, godišnja stopa inflacije u eurozoni u martu je iznosila 2,4 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego u februaru. Na mjesečnoj su razini cijene robe široke potrošnje porasle za 0,8 posto, objavio je europski statistički ured Eurostat.

Prošli mjesec najviše su poskupile usluge, za 4,0 posto, na godišnjem nivou, pa se rast tih cijena nije promijenio u odnosu na februar. Hrana, alkohol i duhan skuplji su za 2,7 posto (u februaru za 3,9 posto), a neenergetska industrijska roba za 1,1 posto (u februaru za 1,6 posto). Energije su, pak, pale za 1,8 posto (u februaru za 3,7 posto).

Ne računajući cijene energije, hrane, alkohola i duhana, te podatke uzima u obzir Vijeće Evropske središnje banke pri donošenju odluka o monetarnoj politici, godišnja stopa inflacije u martu iznosila je 2,9 posto, a mjesečna 1,1 posto. Bez energije, godišnja stopa iznosila je također 2,9 posto, a mjesečna 0,9 posto.

Prema prvoj procjeni, Slovenija je u decembru imala godišnju inflaciju od 3,4 posto, mjereno harmoniziranim indeksom, što je isto kao i u februaru. Na mjesečnoj razini, prema tom indeksu, cijene su porasle za 0,6 posto.

Najvišu godišnju stopu inflacije u martu imale su Hrvatska (4,9 posto), Austrija (4,2 posto) i Estonija (4,1 posto). Najmanje su imale Litva (0,3 posto) i Finska (0,7 posto).

federalna.ba/AA
Eurozona inflacija