Najveći toplotni talas u Kini u posljednjih 60 godina uzrokovao zatvaranje fabrika
(Izvor: China.org)

Najveći toplotni talas u Kini u posljednjih 60 godina uzrokovao zatvaranje fabrika

Kineska provincija Sichuan naredila je zatvaranje svih fabrika na šest dana kako bi ublažila nestašicu električne energije u regiji u vrijeme kada je toplotni talas pogodio cijelu zemlju.

Sichuan je ključna proizvodna lokacija za industriju poluvodiča i solarnih panela, a smanjenje električne energije će pogoditi fabrike koje pripadaju nekim od najvećih svjetskih kompanija za elektroniku, uključujući dobavljača Apple Foxconn i Intel.

Pokrajina je također kineski centar za rudarstvo litijuma, koji je ključna komponenta baterija za električne automobile i gašenje ovih fabrika bi moglo povećati cijenu sirovina, kažu analitičari.

Kina se suočava sa najžešćim toplotnim talasom u posljednjih šest decenija, s temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa u desetinama gradova, prenosi CNN.

Ekstremne vrućine izazvale su porast potražnje za klimatizacijom u uredima i stanovima, stvarajući pritisak na električnu mrežu. Suša je također oslabila protok vode u rijeci, smanjujući količinu električne energije proizvedene u hidroelektranama.

federalna.ba

visoke temperature Kina zatvaranje fabrika