Najveći Stingovi hitovi na set listi za koncert u Sarajevu

Najveći Stingovi hitovi na set listi za koncert u Sarajevu

Najveći muzički spektakl godine u Sarajevu se održava naredne sedmice, a Sting itekako priprema ozbiljnu muzičku poslasticu kada je u pitanju set lista koju će izvesti, sudeći po onoj koju je odsvirao na sinoćnjem koncertu u Helsinkiju. Pored njegovih najvećih hitova iz solo karijere, Sting će na koncertu odsvirati i numere sa posljednjeg albuma „The Bridge“, poput pjesama Rushing Water, If It's Love i For Her Love.

Ono što posebno publiku raduje su vanvremenski hitovi poput pjesme Desert Rose, pjesme koja je napisana za duet sa alžirskim rai (arapska folk muzika) muzičarem Čebom Mamijem, koji je veoma popularan u Francuskoj, i na taj način je stvoren poseban world music zvuk.  Posebno je zanimljivo da je tekst inspirisan novelom Frenka Herberta “Dina” (Dune), čiji je Sting veliki obožavalac. Sting je, takođe, igrao i u filmskoj adaptaciji ove novele. 

Every Breath You Take napisao je 1982. godine nakon što se razišao s Frances Tomelty, svojom prvom suprugom, i započeo vezu sa svojom sadašnjom suprugom Trudie Styler. Kako bi pobjegao od očiju javnosti, Sting se povukao na Jamajku, a pjesmu je počeo pisati za radnim stolom pisca Iana Fleminga na imanju Goldeneye. 

Jedna od najprepoznatljivijih gitarskih dionica u historiji pop muzike je u pjesmi Fragile, nastala u čast Bena Lindera, amerikanca koji je ubijen od strane pobunjenika u Nigeriji 1987. godine, gdje je bio angažovan na izgradnji hidrocentrale. Ova numera nosi jaku anti ratnu poruku, a posebnu pažnju je privukao u julu ove godine, kada je na koncertu u Varšavi osudio rat u Ukrajini prije izvođenja pjesme.

Pored navedenih hitova, publika u Sarajevu će imati priliku da uživa i u vječitim evergreen pjesmama iz ere grupe The Police, poput pjesama Message In The Bottle i čuvene Roxanne. Preostale ulaznice za koncert Stinga u Sarajevu možete kupiti putem portala www.kupikartu.ba.

federalna.ba

Sting Sarajevo
Komemorativna sjednica Sarajevo Markale Narodno pozorište Sarajevo godišnjica masakra
0 05.02.2023 11:33
Sedmica japanskog filma Japan Sarajevo
0 04.02.2023 15:04
Gypsy Kings Nicolas Reyes Sarajevo koncert
0 03.02.2023 11:08