Najveći izborni dan na svijetu: Subianto proglasio pobjedu
(Izvor: EPA-EFE/ADI WEDA)

Najveći izborni dan na svijetu: Subianto proglasio pobjedu

Ministar odbrane Indonezije Prabowo Subianto proglasio je danas pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora na osnovu prvih nezvaničnih projekcija rezultata prema kojima ubjedljivo vodi.

"Sva prebrojavanja, sve ankete, pokazale su da je tiket Prabowo-Gibran pobijedio u jednom krugu. To treba da bude pobjeda za sve Indonežane", rekao je general u penziji u govoru pored svog kandidata za potpredsjednika Gibrana Rakabuminga Rake,  starijeg sina odlazećeg predsjednika zemlje.

Prema ranim nezvaničnim rezultatima indonežanskih agencija za istraživanje javnog mnijenja Prabowo Subianto je osvojio između 57 i 59 odsto glasova na osnovu više od 80 odsto prebrojanih glasova na reprezentativnom uzorku, prenosi agencija AP.

On je ipak rekao da zemlja mora da čeka zvanične rezuzltate, prenosiBBC. To može trajati sedmicama dok se prebrojavaju glasovi u zemlji sa 205 miliona glasača.

Izborni zvaničnici još nisu davali izjave i njegovi protivnici nisu priznali poraz.

Prabowo Subianto je imao ubjedljivu prednost prema ranim nezvaničnim anketama predsjedničke trke između tri kandidata. Bivši general je veza između brutalnog perioda diktature koja je završena prije 25 godina, kada je služio kao komandant specijalnih snaga u jedinici vezanoj za mučenja i nestanke, što su navodi koje on negira. On se predstavio kao nasljednik jako popularnog sadašnjeg predsednika Joka Widodoa, čijeg sina je izabrao za svog kandidata za potpredsjednika.

U Indoneziji su danas održani predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori na koje je bilo pozvano skoro 205 miliona birača, što je najveći izborni dan na svijetu. Biračka mjesta zatvorena su u 13.00, po lokalnom vremenu.

Skoro 205 miliona birača pozvano je na birališta na oko 800.000 biračkih mjesta, na petim izborima otkako je najveća ekonomija jugoistočne Azije započela demokratske reforme 1998. godine. Milioni ljudi na 17.000 indonežanskih ostrva i u tri vremenske zone glasali su za budućeg predsjednika, od Papue, najistočnije provincije, do Sumatre, na zapadnom kraju arhipelaga.

Birači su istog dana glasali i za 580 poslanika i 20.000 regionalnih i lokalnih predstavnika.

federalna.ba/Beta

Indonezija izbori