Najveće potrebe za zapošljavanjem u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i ugostiteljstvu
(Izvor: Fena/Ilustracija)

Najveće potrebe za zapošljavanjem u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu i ugostiteljstvu

Federalni zavod za zapošljavanje želi podsjetiti na rezultate istraživanja tržišta rada 2023/2024, koje je realizirano tokom septembra i oktobra 2023. godine na osnovu reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih, s obzirom da je trenutno aktuelna tema upisa u srednje škole i fakultete te da mnogima, kako djeci tako i njihovim roditeljima/starateljima, predstoji donošenje važne odluke o daljnjem školovanju i izboru budućeg zanimanja.

Provedeno istraživanje može olakšati donošenje odluke ako se u obzir uzmu rezultati koji se odnose na podatke o traženim zanimanjima na tržištu rada u FBiH u narednom periodu, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Od ukupno 1.248 anketiranih, 781 poslodavac (63 posto) je iskazao potrebu za zapošljavanjem 4.760 novih radnika u 2024. godini, uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u prerađivačkoj industriji (42%), zatim trgovini (17%), građevinarstvu (13%), ugostiteljstvu (11%) itd.

Prema stručnoj spremi, poslodavci su iskazali najveće potrebe za radnicima sa srednjom stručnom spremom III stepena (KV), i to 64%. Slijedi tražnja za radnicima srednje stručne spreme IV stepena (SSS) 19%, te za radnicima visoke stručne spreme (VSS) 6,8%.

Najtraženija zanimanja III i IV stepena srednje stručne spreme u 2024. godini prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač - trgovac, konobar, bravar, zavarivač, varilac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjerima elektrotehnike, sistem inžinjerima, programerima - IT developerima i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Cjelovit izvještaj o istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH 2023/2024 dostupan je web portalu Zavoda ( www.fzzz.ba ) u rubrici O nama/Publikacije.

federalna.ba/Fena

zapošljavanje Federalni Zavod za zapošljavanje zanimanja
Terminali FBiH akcija pretresi zapošljavanje
0 09.07.2024 12:29
mladi zapošljavanje Mostar Sajam zapošljavanja
0 24.05.2024 13:48
zapošljavanje Put ka EU Konjic Jablanica
0 30.03.2024 17:53