Najtraženiji na Googleu 2023 su film Barbie i rat između Izraela i Hamasa

Najtraženiji na Googleu 2023 su film Barbie i rat između Izraela i Hamasa

Tehnološki gigant Google sa sjedištem u Kaliforniji objavio je danas pregled najčešćih upita tokom 2023. godine u svom redovnom prikazu "Godina u potrazi", gdje se ističu nih nezaboravnih trenutaka pop kulture, gubitak omiljenih poznatih ličnosti i tragične vijesti sa posljedicama na cijeli svijet.

U domenu vijesti na vrhu liste sa najviše potraga bio je tekući rat između Izraela i Hamasa, prema globalnim podacima Googlea, a slijedili su upiti vezani za malu podmornicu u obilasku Titanika koja se raspala u junu, kao i razorni zemljotresi u Siriji i Turskoj u febrauru.

Osoba za koju su se korisnici najviše raspitivali preko Google ove godine bio je igrač Buffalo Billsa Damar Hamlin koji je doživio srčani udar na terenu tokom utakmice u januaru ali se od tada vratio na NFL takmičenja uz veliko slavlje.

Slijedi glumac Jeremy Renner koji je preživio tešku nesreću sa čistačem snijega početkom 2023.godine. Pokojni glumac Matthew Perry i pjevačica Tina Turner predvode u potragama kada je riječ o umrlim poznatim ličnostima.

Iz domena zabave film "Barbie" dominira u potragama na Googleu iz svijeta filma ove godine a slijedi "Oppenheimer" i indijski triler Jawan. Simultani početak prikazivanja filomva "Barbie" i "Oppenheimer" u kinima u julu koji je izazvao toliko interesovanje stvorilo je kulturni fenomen nazvan "Barbieheimer" spajanjem naziva dva filma.

Na televiziji serije "The Last of US", "Wedneseday" i "Ginnie i Georgia" su tri vodeće serije oko koje su se interesovali korisnici Google 2023. godine.

Za muziku glavna potraga bila je za pjesmu "Idol" sastava  Joasobi. Slijedili su "Try That in A Small Town" Jason Aldina koja je skočila na top listama poslije kontroverze ljetos i poslij toga “Bzrp Music Sessions, Vol. 53” Shakirae i Bizarapa.

I to je tek vrh ledenog brijega Googleovih glavnih trendova za potrage. Inter Miami novi dom argentiske super zvijezde Lionela Messija predvodio je u trendovima Googlea za sportske timove.

A posebno u SAD-u mnogi korisnicu proveli su 2023.godinu pitajući zašto su toliko skupa jaja, karte za koncerte Taylor Swift i Sriracca flašice sa sosom. Riječ "rizz" koju je nedavno Oxford proglasio rječju godine, predvodi među upitima za definiciju slang riječi.

Google je saopštio da je prikupljao svoje podatke o pretragama za 2023.godinu od 1. januara do 27. novembra ove godine.

Google nije jedini koji objavljuje godišnje podatke kako se približava kraj 2023. godine. Prošle sedmice na primjer Wikipedia online encikopledija, objavila je a spisak najposjećenijihh članaka u ovoj godini, kao i broj ukupnih pregleda, u kojima predvodi Chat GPT.

Da obilježi svoj 25 rođendan Google je također obajvio podatke o najčešćim pregledima "svih vremena" po raznim kategorijama. Od 2004. godine, kada su podaci o trendovima kompanije prvo postali dostupni globalno, najviše pretraga za dobitnika Grammyja svih vremena bilo je za Beyonce, dok je portugalski fudbaler Cristiano Ronaldo imao najviše pregleda među sportistima, a najviše pretraživan film je Harry Potter.

federalna.ba/Beta

google riječi pretraga
google Izrael Pojas Gaze Palestina
0 15.12.2023 23:09
bunar pretraga ekshumacija Brčko
0 05.10.2023 11:22
google 25. rođendan
0 27.09.2023 08:46
google digitalno oglašavanje Evropska Unija
0 14.06.2023 14:18