Najpopularniji američki pick-up dobio i električnu verziju VIDEO/FOTO
(Izvor: carscoops.com)

Najpopularniji američki pick-up dobio i električnu verziju VIDEO/FOTO

Dok se Tesla i Rivian kite svojim budućim električnim pick-upovima, Ford je povukao prvi potez i predstavio F-150 Lightning, električnu verziju svog najprodavanijeg vozila u Americi. Dan prije premijere Ford je posjetio američki predsjednik Joe Biden i prvi je isprobao Lightning.

Tamo su ga upoznali s činjenicom da je veća baterija teška čak 817 kilograma. Uz velike pick-upove idu i velike baterije…

No, sad su objavljeni i svi podaci pa se zna da električnom F-150 treba 4.4 sekunde do 100 km/h, da ga pogone dva električnima motora s ukupno 565 KS. S manjom baterijom F-150 će prijeći 370 km, a s većom oko 485 km. Pretpostavlja se da je riječ o bateriji od 112 kWh.

Na brzom punjaču će se baterija napuniti od 15 do 80 posto za 41 minutu. U Fordu su se potrudili da F-150 bude praktičan pa je tu i niz utičnica za majstore svih struka koji mogu spojiti svoju električnu opremu na pick-up-ov izvor napajanja (11 utičnica). Spominje se i da on može strujom opskrbljivati cijelo domaćinstvo puna tri dana.

Početna verzija košta samo 39.974 dolara, a tek na tu cijenu idu i moguće državne subvencije. Za najskuplji električni F-150 treba izdvojiti 90 tisuća dolara.

federalna.ba/revijahak.hr

Ford Ford F-150 Ford F-150 Lightning