Ford razvija nova svjetla za automobile: Prilagođavaju se zavojima pomoću GPS-a! VIDEO
(Izvor: media.ford.com)

Ford razvija nova svjetla za automobile: Prilagođavaju se zavojima pomoću GPS-a! VIDEO

Tehnologija koristi podatke o GPS lokaciji u stvarnom vremenu za precizno prepoznavanje zavoja na putu ispred vozila.

Ford je predstavio svoj novi pametni sustav svjetala koji obećava osvjetljavanje mogućih opasnosti na cesti i zavoja prije nego što ih vozači vide. Ne treba niti naglašavati da bi takav sustav bio veliko povećanje sigurnosti na cesti.

Tehnologija koristi podatke o GPS lokaciji (i navigaciji) u stvarnom vremenu za precizno prepoznavanje zavoja na putu ispred vozila. Komplicirani algoritam tada izračunava putanju i brzinu vozila te će prema njemu prilagoditi smjer prednjih svjetala. To će vozačima pružiti optimalno pokrivanje raskrižja svjetlom i svih opasnosti koje se mogu skrivati iza zavoja. Ford kaže da će alat nastaviti raditi čak i kad podaci o lokaciji nisu dostupni. Tada će sustav raditi zajedno s ugrađenom kamerom kako bi inteligentno osvjetljavao cestu dok se signal ne poboljša.

Ford kaže da će novi alat voditi vozače kroz mrak. Michael Koherr, Fordov inženjer europskog istraživanja rasvjete, rekao je da je nova tehnologija sljedeći korak za povećanje sigurnosti na cestama.

– Tehnologija predviđanja osvjetljenja koju sada razvijamo znači da bi jednog dana vožnja u mraku mogla biti jednostavna poput praćenja vaših svjetala. Ovaj novi sustav zasnovan na mapama i lokaciji sljedeći je korak u našoj težnji da vožnju noću ne učinimo težom ili stresnijom od one danju.

Istraživanje koje je u to vrijeme proveo Ford pokazalo je da se 81 posto vozača boji voziti po mraku dok je u drugoj, njemačkoj anketi 53 posto ispitanika reklo je da im je najveći strah kod putovanja po mraku velika vjerojatnost da neće vidjeti pješaka ili biciklista, dok stručnjaci kažu da je rizik od sudjelovanja u nesreći sa smrtno stradalima tri puta veći noću.

federalna.ba/revijahak.hr

Ford
Ford Ford Bronco Ford USA Amerika Proizvodnja
0 17.06.2021 12:26
Ford Ford F-150 Ford F-150 Lightning
0 21.05.2021 09:27
Ford Ford Evos Kina Šangaj
0 20.04.2021 11:26
Ford Ford Mustang prodaja
0 19.04.2021 13:22
Ford Ford BlueCruise Autonomna voznja
0 16.04.2021 12:16