Najmanje troje mrtvih u samoubilačkom napadu na tim za vakcinaciju

Najmanje troje mrtvih u samoubilačkom napadu na tim za vakcinaciju

Najmanje tri osobe su poginule a 23 su ranjene danas u samoubilačkom napadu na policajce koji su obezbjeđivali tim za vakcinaciju protiv dječije paralize, u zapadnom Pakistanu, objavili su policijski izvori.

Bombaš samoubica gađao je policijsko vozilo koje je trebalo da bude u pratnji timu za vakcinisanje, a nastradali su policajac, žena i dijete, rekao je za France press visoki policijski zvaničnik u Keti.

Za napad su odgovornost preuzeli talibani Tehrek-e-Taliban Pakistan (TTP), prema saopštenju proslijeđenom agenciji France press.

TTP je grupa odvojena od afganistanskih talibana ali koja ima istu ideologiju. Oni su jučer proglasili kraj primirja koje je u junu bilo produženo na neodređeno vrijeme, da bi se olakšali mirovni pregovori sa prestavnicima pakistanske države.

Ta grupa je opravdala prekid primirja tvrdnjama da prekid ne poštuju pakistanske vlasti i najavila je da će pokrenuti mjere odmazde i napade "širom zemlje".

Islamistički ekstremisti, među kojima i TTP, godinama napadaju osobe koje sprovode vakcinaciju protiv dječije paralize (poliomijelitis), i policajce koji ih obezbjeđuju.

Prema pakistanskim medijima, više od 70 ljudi koji vakcinišu protiv te bolesti, ubijeno je od 2012. godine, posebno u sjeverozapadnoj pakistanskoj provinciji Kajber Paktunkva, gdje je najčvršće uporište TTP-a.

U Pakistanu je prisutna sumnjičavost prema kampanji vakcinisanja protiv polija uz mnogo teorija zavjere prema kojima su vakcine dio zapadnog plana da sterilišu muslimansku djecu.

federalna.ba/Beta

Pakistan bomba vakcinisanje djece