Najmanje petero ubijenih, stotine ranjenih u protestim u Somalilandu

Najmanje petero ubijenih, stotine ranjenih u protestim u Somalilandu

Najmanje pet ljudi je poginulo i stotinu je ranjeno u somalskoj otcijepljenoj regiji Somaliland kada su se snage sigurnosti sukobile s demonstrantima koji traže da se predsjednički izbori održe u novembru, saopćio je regionalni čelnik u četvrtak navečer.

Somaliland se otcijepio od Somalije u 1991. ali nije stekao široko međunarodno priznanje svoje nezavisnosti. Ta je regija bila uglavnom mirna dok se Somalija suočavala s trodecenijskim građanskim ratom.

Većina ranjenih bili su pripadnici snaga sigurnosti “koji su napadnuti palicama, metalnim šipkama i kamenicama”, navodi Muse Bihi Abdi, predsjednik Somalilanda, na svom Facebook postu u četvrtak navečer.

On nije naveo da li su ubijeni civili ili pripadnici snaga sigurnosti.

- Nećemo dopustiti haos i demonstracije u bilo kom gradu ili bilo kom selu. Njima ćemo se suprotstaviti. Neovlaštene nasilne demonstracije kako bi se unišila zemlja neće biti prihvaćene - piše on.

Predsjednikov trenutni mandat ističe u novembru, ali opozicija sumnja da Abdi želi da odgodi izbore i optužuje ga da pokušava produžiti vladavinu kroz vijeće plemenskih starješina "Guurti", koje djeluje kao de facto parlament u Somalilandu.

Opozicioni čelnici saopćili su da su se neke pogibije desile nakon što su snage sigurnosti premlaćivale i nakon toga otvorile vatru na demonstrante u prijestolnici Somalilanda, Hargeisi i u još dva grada, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

 

Somaliland protesti
Iran protesti himna
0 04.10.2022 13:59
Iran protesti studenti
0 03.10.2022 13:00
Češka Republika Češka protesti
0 28.09.2022 22:27
Antonio Gutteres Iran protesti
0 28.09.2022 09:19