Najmanje 44 migranta poginula u prevrtanju brodice kod obale Zapadne Sahare
(Izvor: Getty Images)

Najmanje 44 migranta poginula u prevrtanju brodice kod obale Zapadne Sahare

Najmanje 44 migranata udavilo se kada se njihova brodica u nedjelju prevrnula kod obale Zapadne Sahare, saopćila je agencija za pomoć migrantima Caminando Fronteras.

Dvanaest migranata preživjelo je tragediju, koja se desila kada je brodica potonula kod obale Cap Boujdoura, objavila je zvaničnica agencije Helena Maleno u tweetu.
Preživjeli su uhapšeni, piše Maleno.

Tijela sedam žrtava prebačena su na obalu, ali se ostala nisu mogla izvući, dodala je ona.

Vlasti u Maroku, koje smatraju spornu regiju Zapadne Sahare integralnim dijelom tog sjevernoafričkog kraljevstva, nisu potvrdile nesreću.

Nije bilo jasno u kom pravcu se brodica kretala, ali migranti obično prolaze tim vodama u pokušaju da se domognu španskih Kanarskih otoka.

Maroko je ključna tranzitna tačka na rutama kojima se kreću migranti u potrazi za boljim životom u Evropi.

U petak su Maroko i Španija objavili u zajedničkom saopćenju da su predani jačanju saradnje u borbi protiv nelegalne imigracije.

Više od 14.700 pokušaja nezakonitih putovanja je spriječeno i razbijene su 562 mreže krijumčara ljudima u Maroku tokom prva tri mjeseca ove godine.
Marokanske vlasti spriječile su više 63.120 prelazaka u ovoj godini i ugasile su 256 mreža krijumčara ljudima.

Prema podacima španskog ministarstva unutrašnjih poslova, više od 40.000 migranata stiglo je u zemlju morskim putem u 2021. godini.

Prošle godine, navodi agencija Caminando Fronteras, 4.404 migranta poginulo je ili su nestali dok su pokušali da se domognu Španije, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

brodica migranti stradali